«Тріщини в будівлі є, але люди не мерзнуть», - Савченко про інтернат у Горохові. ФОТО

«Тріщини в будівлі є, але люди не мерзнуть», - Савченко про інтернат у Горохові. ФОТО
Олександр Савченко в горохівському психоневрологічному інтернаті

Приміщення Горохівського психоневрологічного інтернату для чоловіків – у поганому стані, проте підопічні там не мерзнуть. 

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці. 

Савченко запевняє, щойно дізнався, що будівля горохівського психоневрологічного інтернату в аварійному стані, а у палатах нібито мерзнуть люди – вирішив з’ясувати реальний стан справ у закладі. 

18 січня голова ОДА навідався у інтернат, не попереджаючи керівництво про свій візит. 

Хто знаходиться в інтернаті?

Горохівський психоневрологічний інтернат є стаціонарним інтернатним закладом для тимчасового або постійного проживання чоловіків із стійкими інтелектуальними або психічними порушеннями, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду, соціально-побутового обслуговування, надання медичної допомоги, соціальних послуг та комплексу реабілітаційних заходів. Таких чоловіків тут – 115. Серед них – колишні лікарі, артисти, митці, спортсмени. 

Варто зауважити, що в інтернаті діє широкий спектр комплексної реабілітації людей з інвалідністю, а найбільше підопічних зайнято в творчій реабілітації , яка активно діє круглий рік. Чоловіки роблять картини з бісеру, гравірують, виготовляють композиції з паперу, солоного тіста та навіть, фільтрів з-під цигарок. Дехто грає на музичних інструментах – тромбоні, гармошці, гітарі. Дехто – багато читає чи грає в шахи. Інші – малюють, беруть участь у художній самодіяльності та спортивних змагань.

У стіні – тріщини, але в палатах тепло

Проте, попри затишну обстановку в колективі та приміщенні інтернату, заклад має поточні проблеми. Оскільки приміщення інтернату давнє – на одній зі стін утворилися дві тріщини, які затікають та впливають на цвітіння стін.

Савченко запевнив, що проблему вдасться вирішити.

«Приміщення – давнє. Є тріщини. Колеги з обласної ради, які про це кричать, чомусь не знайшли вихід. Будемо намагатися ізолювати цю тріщину принаймні на зиму, а далі знову будемо шукати кошти на капітальний ремонт», – сказав голова ОДА. 

Завідуючий господарством інтернату Іван Яремчук спростував інформацію про те, що хлопці в інтернаті мерзнуть.

«Заходи по енергозбереженню нашого закладу ми почали втілювати ще у 2006 році. За цей час ми поставили пластикові вікна, змінили двері на металопластикові. А от для утеплення фасаду грошей не було. То ми одну стіну утеплили своїми силами. Проблема є – тріщина в стіні. Але в нас не холодно, 18-20 градусів в житловому корпусі, хлопці задоволені», - зауважив господарник.

В результаті візиту голови обласної державної адміністрації Олександра Савченка з’ясувалося, що мешканці Горохівського інтернату «не замерзають», як це писали окремі ЗМІ. Більше того, під час формування бюджету області на 2019 рік виконавчою гілкою влади області було запропоновано спрямувати 2,6 мільйони гривень стабілізаційної дотації на капітальний ремонт закладу, однак бюджетна комісія обласної ради не вважала це необхідним видатком.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Рівненщині жінка народила 19 дитину
Наступна новина Колядки, хороводи, ласощі: у Воротневі дітям влаштували свято. ФОТО
Останні новини
Схожі новини