«Це не сопельки і гарячим чаєм не лікується», - директорка волинського ковідного шпиталю

«Це не сопельки і гарячим чаєм не лікується», - директорка волинського ковідного шпиталю
Фото ілюстративне

Медична директорка ковідного шпиталю Волинської обласної клінічної лікарні, що у селі Тарасове, Наталія Скальська вважає, що коронавірусну хворобу неправильно називати респіраторною, адже це системне захворювання, яке може вражати різні органи.

Про це вона розповіла в інтерв’ю журналісту Андрію Гнатюку.

«У всьому світі і в Україні також наростає рівень смертності. На перший план вийшли не легеневі прояви, а поліорганні ураження. COVID – це не респіраторна хвороба, як дехто з пацієнтів каже: «Це таке ГРВІ, сопельки». Але це не сопельки і гарячим чаєм не лікується», - сказала лікарка.

«Це системне ураження всіх органів: і головного мозку, і нирок, і печінки, судин. Зараз ми маємо багато тромбоемболій легеневих артерій, інсультів у пацієнтів з ковідом, багато порушень психічного плану. Навіть у легких хворих пропадає нюх, а це також порушення основних функцій мозку», - пояснила очільниця госпіталю.

З її слів, перші 7 днів хвороби зазвичай нагадують грип: з’являється сильна слабкість, головний біль, температура. Багато людей після цього повністю одужують, але в деяких на другій фазі – на 7-10 день з’являються пневмонія, ниркова недостатність, ураження нервової системи. Як правило, страждають ті органи та системи, які мали інші захворювання раніше.

«Наприклад, зараз у нас є пацієнт, який 2 роки тому переніс інсульт. Ковід у нього почався з повторного інсульту. Літом такі випадки були одиничними, а зараз поступає 5-6 людей з інсультом на тиждень», - сказала Наталія Скальська.

Вона каже, проблема ще й в тому, що часто люди не звертаються за допомогою, поки у них не розвиваються серйозні ускладнення. Тому посадовиця радить зв’язуватись з сімейним лікарем при перших симптомах.

Читати також: Галюцинації та депресія. Директорка волинського ковідного шпиталю про вплив вірусу на психіку

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Вийшов роман Андрія Осіпова «Зґвалтоване кохання»
Наступна новина З’явилися поштові марки з героями мультфільму «Мавка. Лісова пісня»
Останні новини
Схожі новини