«Ви знищуєте бізнес на зачатках», - луцькі рекламісти про підвищення тарифів

«Ви знищуєте бізнес на зачатках», - луцькі рекламісти про підвищення тарифів

Обурені підняттям тарифів луцькі рекламісти, запросивши представників міської влади, зібралися на «круглий стіл» для обговорення скандального рішення виконкому.

Нагадаємо, що 21 лютого виконавчий комітет Луцької міської ради прийняв рішення, згідно з яким тарифи за користування місцем розміщення засобів зовнішньої реклами зросли на 49 відсотків.

До слова, це вже друге здорожчання з початку року. Луцькі оператори зовнішньої реклами заявляють, що загалом за кілька місяців тариф зріс на 260 відсотків.

 «НАС ВБИЛИ ПІДНЯТТЯМ ТАРИФІВ», - ЛУЦЬКІ РЕКЛАМІСТИ

«Тарифи за користування місцем розміщення засобів зовнішньої реклами з грудня 2017 року до березня 2018 зросли більш як на 260 відсотків, тобто більше як удвічі. Розповім, як це відбулося технічно.

Кілька років поспіль у Луцьку діяло коригування на цей тариф і щороку, орієнтовно у грудні, ми збиралися, аналізували і продовжували дію цього коригування. Це гарний приклад співпраці бізнесу та місцевої влади», - розповів комерційний директор «Брендборд» Павло Цапюк.

За його словами, здорожчання плати за користування бордами відчули всі оператори зовнішньої реклами вже на початку 2018 року, коли отримали платіжки від «Луцькреклами» – вартість оренди зросла на 77 відсотків.

Павло Цапюк на прикладі власного підприємства «Брендборд» пояснив, що за січень 2018 йому нараховано до сплати близько 60 тисяч гривень до міської казни, тоді як раніше він сплачував 37 тисяч.

Тепер же доведеться платити ще на 49 відсотків більше.

Представник компанії «Глорія» пані Тетяна розповіла, що підвищення тарифів негативно вплине на їхню діяльність, адже компанії, які могли б рекламуватися на бордах, розуміючи, на скільки дорого їм це обійдеться, почнуть відмовлятися від зовнішньої реклами.

«За борд на проспекті Соборності, 11 у 2017 році я сплачувала до міської ради 986 гривень з ПДВ. Вже у січні цього року я маю платити 1724 гривні. Я вже мовчу про березень – там ще плюс майже 50 відсотків.

Справа в тому, що цей борд у мене орендують на цілий рік, але я не знаю, як пояснити клієнтам, якими у мене контракт, чому я підвищую ціни, адже в контракті цього не передбачено», – поскаржилася рекламістка з «Глорії».

Засновник підприємства «Факторія» Світлана Свирида порівняла плату за борди операторами зовнішньої реклами в інших містах України.

«Наші найближчі сусіди – Рівне: мінімальна ціна 230 гривень, максимальна – 816. Житомир – 418 і 1297 гривень відповідно. У Черкасах платять 406 і 1135 гривень… У нас же мінімальна ціна 1480 гривень, максимальна – 7139 гривень! Ми переплюнули усіх!» – зауважила вона.

Світлана Свирида не виключає, що причиною підняття тарифів могли бути політичні мотиви.

«Ви, сидячи у своїх кабінетах, знищуєте бізнес на зачатках, бо так безпринципно діяти – це злочин проти малого та середнього бізнесу. Як можна з повітря брати суми і нараховувати за оренду площин?

Розумію, що є політична сила у Луцьку, яка вже несе репутаційні збитки. Сьогодні вона знищить нас, завтра – інших… Комусь так захотілося, щоб нас не було на цьому ринку, або, щоб ми безплатно передали борди комусь у власність», – сказала Світлана Свирида, звертаючись до представників міської влади, які прийшли на «круглий стіл».

Власниця «Факторії» також розповіла, що луцькі рекламісти звернуться до відповідних органів, аби ріст тарифів у Луцьку пройшов перевірку.

«Я особисто напишу листа до Державної регуляторної служби задля перевірки діяльності міської ради. Його вже чекає Ксенія Ляпіна. Крім того, готую звернення в Антимонопольний комітет. Також хотіла б звернутися до незалежної служби, яка може дати експертну оцінку вартості наших бордів», – наголосила вона.

ЩО КАЖЕ МІСЬКА ВЛАДА?

«Лінію захисту» перед рекламістами тримали заступник міського голови Луцька Олександр Рачков та директор КП «Луцькреклама» Олександр Ковальський.

«На 2018 рік ріст видатків бюджету міста Луцьк становить 30 відсотків. Відповідно для того, щоб забезпечити ріст планованих видатків з місцевого бюджету на рівні їхньої потреби, міська рада вдається до методів збільшення надходжень до казни.

Не розумію, звідки береться таке твердження, що ми хочемо за рахунок рекламістів наповнити бюджет. Не лише за їхній рахунок. Анонсую, що ми збільшимо орендну плату за користування комунальним майном, земельними ділянками… Це не вплив на рекламний бізнес, і не його знищення», – зазначив Олександр Рачков.

Зрештою чиновник апелював до того, що починаючи займатися підприємницькою діяльність, яка визначена законодавством, як діяльність на власний ризик, рекламісти мали б бути готові до подібних речей.

Директор КП «Луцькреклама» Олександр Ковальський каже, що підняття тарифів було вимогою часу.

«Ціни, які були у нас на зовнішню рекламу, не відповідали часу. Не хотів би порівнювати Луцьк з іншими містами, бо багато речей в нашому місті робляться якщо не першими в Україні, то одними з перших. Луцьк – один із орієнтирів західного регіону України», – зауважив він.

Колишній депутат Волинської обласної ради, чоловік власниці «Факторії» Олександр Свирида висловив своє невдоволення діями міської влади та наголосив, що рекламісти розмісять на своїх бордах банери, в яких розкажуть лучанам, яким чином міська влада намагається їх знищити.

«Ваш ультиматум прийнято!» – не бажаючи вести діалог, відповів заступник міського голови Олександр Рачков.

«Обидва Олександри – хороші люди, але вони – раби, які не мають права голосу! Це гвинтики системи, які виконують наказ», – в емоціях вигукнув Олександр Свирида наприкінці зустрічі.

Чиновники порадили рекламістам відстоювати свої права усіма можливими законними методами та покинули зустріч із під гучні аплодисменти.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина За кілька кроків до фіналу... КАЛЕНДАР!
Наступна новина Луцький ресторан запрошує відсвяткувати 8 березня
Останні новини
Схожі новини