Церква і вакцинація від Covid-19: що кажуть очільники релігійних спільнот

Церква і вакцинація від Covid-19: що кажуть очільники релігійних спільнот
Фото ілюстративне

Журналісти Інтернет-видання «Українська правда» з’ясували позиції керівників найчисельніших релігійних громад щодо різних аспектів вакцинації від covid-19.

На прохання видання відгукнулись представники ПЦУ, УГКЦ, Римо-католицької церкви в Україні, Духовного управління мусульман України "Умма" та юдейської громади Києва.

З УПЦ МП, кажуть в «Українській правді», встановити контакт не вдалося, попри кількаразові дзвінки та офіційне звернення. 

Православна церква України ставиться до вакцинації, зокрема, від коронавірусу, відповідально, – наголошує митрополит Епіфаній.

У цілому, страх та недовіра до вакцинації пов’язані зі значним рівнем недовіри до державних інституцій – і не лише в Україні – помноженим на засилля неправдивої інформації та конспірологічних теорій. У людей бракує навичок інформаційної гігієни, – переконаний Митрополит Київський і всієї України ПЦУ 

Я особисто і наші церковні ЗМІ, – підкреслює очільник ПЦУ, – вже неодноразово публічно позитивно висловлювалися щодо вакцинації. Щодо релігійної складової наша позиція однозначна – ніякої суперечності Божим заповідям, засадам християнської віри вакцинація як медична процедура не несе. 
Водночас, – наголошує митрополит Епіфаній, - церква не буде зобов‘язувати чи примушувати до вакцинації ані духовенство, ані парафіян. Ми можемо лише допомагати державі аргументовано переконувати тих, хто має сумніви.

Вакцинація є особистою справою кожної людини, вона має бути добровільною, – ділиться переконанням глава Української греко-католицької церкви Блаженнійший Святослав. Навіть за офіційного підтвердження, що вакцина є безпечною та доступною, держава має лишити людині простір особистої свободи. Не можна насильно нав’язувати будь-які ліки.

Наші священики у справі вакцинації закликають слухатися лікарів – у цьому питанні ми є абсолютними партнерами наших медиків. Якщо медичних показів для уникнення вакцинації немає, тоді потрібно вакцинуватися. Це стосується не тільки коронавірусу, а також й інших захворювань, які сьогодні можуть бути небезпечними для здоров’я, – каже Митрополит УГКЦ. 

Дискусійним вважає питання ставлення Римо-католицької церкви до вакцинації очільник цієї конфесії в Україні Єпископ Віталій Кривицький. Пояснює тим, що в процес виготовлення вакцини, мовляв, було включено так звану клітинну лінію з тіл абортованих дітей. І це стало головним каменем спотикання, через який ми не можемо назвати вакцину етично бездоганною. 

(До складу вакцин взагалі не входять клітини абортованих дітей. Однак віруси для деяких вакцини – наприклад, проти краснухи – вирощують у клітинах-нащадках тканин, які зібрали з абортованих плодів багато десятиліть тому. Вакцини проти коронавірусу Pfizer/BioNTech, Moderna і Astra Zeneka не містять у своєму складі таких вірусів. Pfizer/BioNTech і Moderna – взагалі є РНК-вакцинами. 

З Astra Zeneka ситуація дещо інша. Для отримання вектора для цієї вакцини використовували похідні клітини від абортованого в 1970-х роках плоду. Однак у кінцеву вакцину ці клітини не входять – вони були виключно середовищем для розмноження вектора – зауваження «Української правди»).

 

Глава РКЦ в Україні закликає не трагізувати і не політизувати питання вакцинації. Адже це є «справа здоров’я, справа виклику для цілого суспільства…» На його думку, людина, відповідно до свого стану здоров’я, можливостей і звичайно, з поради лікаря – може приймати рішення. 

А з іншого боку, закликав би до використання дару, даного нам від Бога – розуму, мудрості. Не треба покладатись тільки на, скажімо, пости у соціальних мережах, а й на офіційні документи, зокрема церков, і, мабуть, тих фахівців, яким ми довіряємо – застерігає Єпископ Кривицький.

Іслам не відкидає, а навпаки вітає здобутки сучасної медицини, тому традиційний мусульманський світ схвально ставиться до лікування, вакцинації, профілактики захворювань, – ділиться позицією своєї церкви Муфтій Духовного управління мусульман України Умма Саїд Ісмагілов

Лідер українських мусульман переконаний, що робити щеплення потрібно справді якісною вакциною. Російською, каже – точно ні. Що стосується китайської – тут важко відповісти, хотілось, щоб була американська або британська. Але коли вона буде в Україні, чи буде вона взагалі в Україні, скільки вона буде коштувати, кому її потрібно робити, кому не потрібно – це питання, якими задаються люди. І на які в нас немає відповідей.

Потрібно вимагати від держави шукати шляхи, щоб нас, українців, вакцинували якісною вакциною, – переконаний Умма Саїд Ісмагілов. 

 В єврейській традиції найважливіше – це життя, – наголошує журналістам головний рабин єврейської громади Києва Йонатан Маркович. На його думку, треба якнайбільше старатись, щоб оберігати життя людини. Якщо є можливості запобігти хворобі, ми стараємось до них вдаватись. Через це ми нині не робимо великих заходів, молитв…  

Якщо вакцина з часом покаже свою ефективність, впевнений на 100% – ставлення до неї змінюватиметься на краще. Бо сьогодні, через брак знань і розуміння цієї вакцини, кожен може сказати все, що він хоче – вважає рабин Маркович.

У матеріалі використано світлини з особистих пабліків лідерів церковних спільнот, сайтів Кримські новини, ОПЗЖ та Юрія Мельника. 

Читайте також за темою:


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Пандемічна доба на Волині: ніхто не помер від ускладнень
Наступна новина З рекламою наркотиків у Луцьку борються волонтери
Останні новини
Схожі новини