«Тут доречні слова про чорну смугу, що іноді стає злітною». Як ковід вплинув на ринок праці Волині

 «Тут доречні слова про чорну смугу, що іноді стає злітною». Як ковід вплинув на ринок праці Волині

Як волинська служба зайнятості провела ковідний 2020-й рік? Як «вирулювали» з локдаунів та криз? Як виплачували допомоги і шукали світло в темній кімнаті? Як волинський бізнес відреагував на труднощі: пасував і звільняв людей чи шукав варіанти? Яка ситуація на ринку праці Волині?

У Волинському обласному центрі зайнятості говорили про висновки 2020-го. Керівник центру Роман Романюк задля цього зібрав медійників. Цього дня він часто вживав слова «всупереч» і «мені гордо».

Ми пішли послухати, почути, вибрати найцікавіше.

 *  *  *

… «У 2020-му послуги центру зайнятості були більш затребуваними. Маємо понад 60 тисяч осіб, які звернулися до нас. На жаль, втрачали люди роботу значно частіше, ніж у 2019-му. Бо до нас звернулося майже 34 тисячі безробітних волинян. А було – 26 тисяч.

Якщо таку кількість людей вишикувати в одну лінію на відстані 1,5 метра, як того вимагає дистанція і мінімальні протиепідемічні заходи, то це буде майже 74 кілометри. Це відстань від Луцька до Ковеля».

… «12 400 безробітних сьогодні перебувають на обліку у філіях центру зайнятості Волині».
 

 *  *  *

… «У 2020-му на фінансову підтримку людей, які втрачали роботу і зверталися до центру зайнятості, виплатили майже 413 мільйонів гривень. У 2019-му – 221 мільйон. Чисельність безробітних зростала, але ми спостерігали збільшення кількості людей, які претендують на максимальний розмір фінансової допомоги.

Через складні процеси реорганізації різних державних структур (прокуратура, податкова, райдержадміністрації…) були скорочення і вивільнення людей, які отримували великі заробітні плати і претендували на отримання максимального розміру допомоги з безробіття. Тому майже вдвічі у 2020-му зросли ці виплати».

 *  *  *

… «Щодо вакансій особливо немає чим похвалитися. Роботодавці зупинялися, робочі місця скорочувалися, не було динамічного розвитку, тривав загальний спад економіки. 27 тисяч вакансій було у 2020-му році на Волині. В нормальний, спокійний, рівний, економічно активний 2019-й  було 42 тисячі.

Це не тому, що служба зайнятості менш активно працювала, це тому, що вакансій просто не було. Рівень укомплектування вільних робочих зріс через більш кількість безробітних».
 

ТОП-3 вакансії Волині:

1714 – машиніст (кочегар) котельні;

1666 – продавець продовольчих товарів;

1607 – водій.

 *  *  *

… «В умовах локдауну, в умовах жорстких карантинних обмежень, всупереч обставинам  ми працевлаштували майже 20 тисяч людей.

На одній із нарад у Луцькій міській раді, коли все було зачинено, ринки не працювало, транспорт стояв, Григорій Пустовіт запитує: «А що ви там робите?». Коли я йому показав, скільки ми людей у місяць працевлаштовуємо, то він здивувався: «А куди? Все ж стоїть». Ні, попри те, що багато що зупинилося, навесні аграрний бізнес мусив вчасно провести посівну, охорона здоров’я вкрай гостро відреагувала на нестачу медичних сестер, інших спеціалістів медзакладів, не кажу про лікарів, водії стали дуже затребувані, бо запрацювала доставка і кур’єрські служби... Тому вакансії посипалися.

Відтак майже 20 тисяч працевлаштованих осіб – це, я вважаю, нормально, попри те, що це менше, як рік тому».
 

 *  *  *

… «Одноразову допомогу на відкриття підприємницької діяльності отримало 43 людини на Волині. Це фактично ті, хто встиг це зробити у січні, лютому, на початку березня. Тому що далі почався карантин – і всі активні програми центру зайнятості були заблоковані. Ми не могли їх реалізовувати, бо всі кошти були акумульовані на підтримку безробітних через виплату допомоги».

 *  *  *

…. «Напевне, найбільш яскравою і дієвою програмою у 2020-му році була допомога з часткового безробіття. Нова програма, яка була реалізована в квітні і суто на період карантину. Коли роботодавці припиняють свою економічну активність, зупиняють діяльність, вони могли залишити своїх працівників у трудових стосунках через цю допомогу. Ми виплачували таку фінансову підтримку працівнику. Вона була невелика – в межах 3,5 тисячі.

8 тисяч 727 пакетів документів нам було подано. З них понад 7 тисяч – за два тижнів. Це період (кінець травня – початку червня) просто шаленої роботи всіх працівників Волинського обласного центру зайнятості в кожному куточку. Ці два тижні на 8-му приходили на роботу і о 23-й чи опівночі йшли додому, без вихідних. Бо була велика кількість звернень і відпрацьованих пакетів документів.

Прийнято 7 тисяч 433 позитивних рішення. 14 809 робочих місць завдяки цій програмі було збережено. Оце ключове в цій програмі. Ці люди не розрахувалися, їх не скоротили, вони залишилися перебувати в трудових стосунках з роботодавцем. Майже 108 мільйонів гривень витрачено на Волині на цю послугу».

 *  *  *

… «Будь-яка криза змушує бізнес найперше мінімізувати витрати. Переорієнтовувати зайві видатки. Точно так було і тепер. Прикро, що багато хто йшов шляхом просто звільнення працівників. Я не можу заробити – ти мені не потрібний. Йди на облік в центр зайнятості, настануть кращі часи – прийдеш назад… На жаль, так. 

«Кромберг енд Шуберт» – найбільше підприємство області в чисельності працівників. Там скористалися іншою послугою: допомогою не на період карантину, а на період зменшення виробничих об’ємів. Вони отримали майже 19 мільйонів гривень фінансової підтримки. Але навіть такий крупний бізнес оптимізовувався і скорочував працівників. Станом на 1 липня до нас на облік прийшло 650 працівників, звільнених за статею про скорочення».

 *   *  *

… «Бізнесу було непросто, він старався, отримав хорошу підтримку. Але дуже було неприємно чути, коли дехто в Луцькій міській раді озвучував, що «46 мільйонів роздерибанили» та інші речі. Ніхто не «дерибанив». Державні кошти завжди під контролем правоохоронних органів. Ці всі кошти 25 разів уже перевірені ким тільки можна. А просто робити звернення, бо ти депутат… Приходьте, ми кожному розкажемо, кого підтримали, кому допомогли і наскільки це була ефективна програма». 

*  *  *
… «Анонсовану президентом фінансову підтримку у розмірі 8 тисяч гривень на одну людину виплачували не ми. Цю послугу адміністрував Пенсійний фонд через застосунок «Дія». Ми надавали одноразову матеріальну допомогу тільки для юридичних осіб і тільки тоді, коли не потрапляли у 50 видів КВЕДів, за якими виплачували 8 тисяч. 

Це була допомога розміром до 8 тисяч, вона залежала від період, на який підприємство зупинить діяльність чи скоротить робочий час, та від розміру зарплати. Тиждень мали на прийняття документів. 182 суб’єкти господарювання до нас подали пакети документів, в цих юридичних особах 3600 найманих працівників отримали фінансову допомогу у розмірі 13,1 мільйона».

 *  *  *

… «800 тисяч гривень ми оплатили за навчання безробітних нашим професійно-технічним закладам». 

Що дуже гордо і мені приємно щороку на цьому наголошувати: рівень працевлаштування після закінчення профнавчання – 98,8. Майже 100%! Навчання триває від 2 до 10 місяців. У кожного з нас є різні життєві обставини – тому не сто. Але 98,8 – це дуже хороший показник ефективності використання коштів. 

Мені гордо, що дорослі люди здобувають нові професії. Мова про тільки робітничі професії. На вибір – більше сотні. Перукарі, покоївки, продавці…

 *  *  *

… «Особлива гордість, що ми навчили 11-ть водіїв тролейбуса для міста Луцьк. Сьогодні ще 4 нові тролейбуси передані місту, наскільки розумію: до кінця року будуть усі 29, формуємо знову групу для навчання професії водій тролейбуса». 

 *  *  *
… «Одна з найпопулярніших послуг у 2020-му році – навчання за професією кухаря. Згідно з вимогами, люди, які не пройшли відповідного навчання, маючи навики, здають три теоретичних, три практичних іспити – й відразу отримують свідоцтво кухаря 3-го розряду. 

Ми добре знаємо, що багато людей можуть гарно готувати, але щоб працевлаштуватися в достойний заклад, їм треба документ про навчання. Є така можливість».

 *  *  *
… «У нас є єдина платна послуга – це працевлаштування осіб без громадянства на території України, тобто видача дозволів на це. За видачу дозволів і продовження дозволів торік ми заробили 941 тисячу гривень. Попит є. А хто ж ці іноземці? Серед роботодавців, які найбільше брали на роботу працівників-іноземців такі, як Іноземне підприємство «СТІМ Україна» (33 працівника), ТзОВ «Птхакомплекс «Губин» (32), «Кроноспан УА» (18), ТОВ «ТОПО ПОВДЕР КОТІНГ КО.ЛТД» (4), тощо.

Зазвичай, це або топ-менеджери чи працівники, які приїздять налагоджувати високотехнологічне обладнання. Найбільше на Волинь з такою метою приїжджали працювати індуси (41 людина), білоруси, турки, поляки». 

«Мені сподобалося. як сказав Дісней:
«Іноді чорна смуга стає злітною», –
Роман Романюк

 

… «2020-й був непростим. Багато хто саже, що найскладнішим. Я не хотів би його називати темним чи чорним, але мені дуже сподобалося, як сказав Уолт Дісней: «Іноді чорна смуга стає злітною». 20-й прожили. Робимо висновки, коригування у способі життя, в побуті, зайнятості. Та живемо з надіями, що у 2021-му перш за все, економіка буде мати можливості розвиватися активно. А за цим – все інше». 

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина 4 685 захворіли, 11 317 одужали - covid-статистика на 30-е січня
Наступна новина Шахрайські тести. «Бізнес» активізувався - Ляшко
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні