Тюльпани «Ферарі» і гектари світових брендів. Як у Луцьку працює квітковий бізнес. ФОТО

Тюльпани «Ферарі» і гектари світових брендів. Як у Луцьку працює квітковий бізнес. ФОТО
Теплиця «ЛіліЛайн»

Про підприємство «ЛіліЛайн» більшість волинян дізналась у квітні минулого року. Тоді близько 10 тисяч людей побували у «Волинській Голландії». Це два гектари поля біля села Свидники Ковельського району, на якому навесні розквітає тюльпанове море.

Цьогоріч квіткарі знову планують покликати гостей на день поля. Однак, коли це буде, поки не знають. Кажуть, усе залежить від погоди. Поки ж робота кипить у Луцьку.

Тюльпани «Ферарі» і «Версаче»

Підприємство «ЛіліЛайн» існує уже 15 років. Спершу воно лише привозило квіткові цибулини з Нідерландів та продавало їх в Україні. Цим займаються дотепер, однак вісім років тому волиняни почали вирощувати й власні квіти. Тепер теплиці на окраїні Луцька, на вулиці Карбишева, працюють 365 днів на рік.

«8 березня закінчується сезон весняних квітів: тюльпанів, примул, гіацинтів, цикламен. Ще трохи і почнеться літній сезон. Підуть сурфінії, петунії, пеларгонії, фуксії…» - розповідає директорка з виробництва «ЛіліЛайну» Тетяна Пашковська.

Директорка з виробництва «ЛіліЛайну» Тетяна Пашковська

Скільки загалом квітів тут вирощують, не зізнаються. Однак, самих лише тюльпанів – близько 50 сортів. Усі вони – з голландських цибулин.

«В Україні такої якості розсади просто немає», - пояснює жінка.

Ростуть у Луцьку сорти тюльпанів, названі на честь відомих брендів: «Діор» (піоновидний фіолетовий тюльпан), «Ферарі» (яскраво-червоний), «Булгарі» (червоно-жовтий), «Армані» (темно-бордовий з світлим окантуванням) та «Версаче» (яскраво-вишневий з бахромою).

Всього в теплицях вирощують близько 100 тисяч тюльпанів. Продають їх гуртом у луцькі квіткові магазини.

День поля – це великі збитки

У Ковельському районі підприємство вирощує тюльпани на двох гектарах поля. Саме це місце минулого року з’явилось на світлинах багатьох волинян, які приїхали подивитись на «Волинську Голландію».

Зі слів Тетяни Пашковської, день поля «ЛіліЛайну» дався непросто:

«Збитків дуже багато було. Цибулинки витоптали, деякі квіти вирвали, були маленькі крадіжки, відвідувачі автомобілями заїжджали на територію. До того ж персоналу довелось задіяти дуже багато».

Але запросити гостей на тюльпанове поле планують знову.

«Ми це робимо для того, щоб люди бачили, яка краса є в Україні і що непотрібно їхати до Нідерландів, щоб побачити цвітіння тюльпанів. Чому ж не дати волинянам насолодитись цим?» - пояснює директорка з виробництва.

Минулого року день поля відвідало близько десяти тисяч людей

«День відкритих дверей» планують організувати навесні. Однак, коли саме, на підприємстві поки не знають. Це вирішить погода і примхливі тюльпани, які цвітуть лише кілька днів.

Цікаво, що квіти на полі вирощують лише для цибулин. Самі ж бутони зрізають і просто викидають.

«Квітковий бізнес дуже непростий. Ми дуже залежимо від погодних умов. Є багато ризиків, бо товар швидко і легко псується. Але наш власник вибрав для себе таку непросту нішу і розвивається в ній», - каже Тетяна Пашковська.

Текст: Віта Сахнік

Фото: Ірина Кабанова

Лимон належить одному з співробітників, який має теплицю з цитрусовими у Княгининку


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Двоє суддів з Луцька перемогли в конкурсі і працюватимуть у Верховному Суді України
Наступна новина У Луцьку тролейбусу №12 продовжили маршрут
Останні новини
Схожі новини