У Брищі обговорили роботу сучасної установки, яка переробляє біогаз в електрику

У Брищі обговорили роботу сучасної установки, яка переробляє біогаз в електрику

Перспективи нової лінії сміттєсортувальної станції, а також роботу сучасної біогазової установки, яка переробляє біогаз в електрику і таким чином забезпечує економію на електроенергії, обговорили під час робочої поїздки на полігон у селі Брище.

«Ми запускаємо нову сміттєпереробну лінію. Вона займатиметься переробкою сміття виключно з Луцька, Княгининка і Жидичина, – розповіли під час зустрічі перший заступник міського голови Григорій Недопад і директор департаменту ЖКГ Юрій Крась. – Це дозволить суттєво зменшити навантаження у селі Брище і вирішить проблему із луцьким сміттям».

«Зараз проблемою переробки сміття займаються, фактично, тільки Луцьк і Княгининок. На жаль, це мало кого цікавить, тому вирішуємо питання своїми силами», – зазначив Григорій Недопад.


Поруч зі сміттєзвалищем у селі Брище вже вдалося запустити в роботу установку із видобутку і переробки біогазу. Із потеплінням вона запрацює на повну потужність.


Голова Княгининівської ОТГ Олена Твердохліб каже, що підтримує цю ініціативу, адже такий метод переробки сміття на електроенергію – вигідний і екологічно безпечний.


Фактично, така установка дає можливість видобувати електроенергію зі сміття. Вона встановлена на старому законсервованому сміттєзвалищі у селі Брище, де за допомогою компресора зі свердловин викачують біогаз із відходів. В установці він спалюється і переробляється в електрику, яка потрапляє в мережу по так званому «Зеленому тарифу». («Зелений тариф» введений урядом, щоб заохотити виробництво енергії з альтернативних джерел, в тому числі з біогазу. Держава на законодавчому рівні гарантувала дію цього тарифу до 1 січня 2030 року і взяла на себе зобов’язання викуповувати електроенергію з відновлювальних джерел через державне підприємство «Енергоринок». При цьому, за тарифами, зазвичай більшими, ніж за традиційну енергію. Таким чином виникла можливість не тільки економити, а ще й заробляти. Одним із методів заробітку стало видобування біогазу зі сміття і переробка його на електроенергію).

10-річний договір на використання установки із видобутку і переробки біогазу Брищенського сміттєзвалища Луцька міська рада уклала з ТОВ «Кліар Енерджі». Підприємство встановило систему з видобутку біогазу в Брищі і зобов’язалося забезпечувати місто матеріальними цінностями на суму більше мільйона гривень.

Як зазначив Юрій Крась, підприємство виконує узяті на себе зобов’язання.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Вимикають світло: 5 березня
Наступна новина Горохівські депутати пояснили, чому не проголосували за підняття червоно-чорного прапора
Останні новини
Схожі новини