У день виборів у Луцьку роздавали агітматеріали. Які ще порушення фіксують в області

У день виборів у Луцьку роздавали агітматеріали. Які ще порушення фіксують в області

У поліцію Волині станом на 15:00 надійшло 30 звернень, пов’язаних із виборчим процесом. Поліцейські перевіряють інформацію за кожним з них, – йдеться на сайті волинських поліцейських.


Зокрема, на лінію служби «102» поліції надійшло повідомлення від спостерігача Комітету виборців України про те, що на вулицях Рівненській, Набережна та Гордіюк у Луцьку встановлені агітаційні білборди на підтримку одного із кандидатів у народні депутати України.


Поліцейські також зафіксували повідомлення про те, що на проспекті Перемоги невідомий чоловік розповсюджує агітаційні матеріали.


Ківерцівський відділ поліції зареєстрував повідомлення за результатами моніторингу мережі Інтернет про те, що спостерігач Громадянської мережі ОПОРА не потрапив на ранкове засідання дільничної виборчої комісії, оскільки її члени змінили місце його проведення.


Камінь-Каширський відділ поліції зареєстрував повідомлення про те, що до початку голосування на виборчій дільниці в селі Теклине сейф перебував за межами дільниці в іншому населеному пункті, також на дільниці бракує однієї переносної скриньки.


Поліція також зареєструвала повідомлення про нестачу переносних скриньок для голосування на виборчих дільницях у селах Рованці Луцького, Дольськ Любешівського та Зимне Володимир-Волинського районів.


У Нововолинську до поліції зателефонував місцевий житель і повідомив, що його дані відсутні в списку виборців і він не має можливості проголосувати.


За даними Громадянської мережі ОПОРА, на дільниці в селі Стара Лішня Іваничівського району під час ранкового засідання комісія не вела протоколів, а також не оголошували інформації про кількість отриманих бюлетенів. Вже після початку голосування голова комісії та секретар вирушили до приміщення учительської, аби писати протоколи. 


На дільниці №071053 у Луцьку натомість вели протоколи про підрахунок голосів. Коли на дільницю завітав спостерігач ОПОРИ, з’ясувалося, що комісія не має протоколу ранкового засідання.


Окрім того, спостерігачі зафіксували агітацію, в тому числі й приховану. Так, напередодні дня повторного голосування, а також станом на ранок 21 липня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксують такі матеріали у кожному із п’яти округів.

Матеріали не познімали із дошок оголошень, іноді ж вони розміщені в неналежних місцях (зупинки, електроопори тощо).

Незаконна агітація в 5 округах Волині у день виборів

На дільниці, яка знаходиться у Луцькому кооперативному коледжі, зі списком виборців та бюлетенями працював один член комісії. 

Відповідно до частини 3 статті 85 Закону України «Про вибори народних депутатів України», при проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред'явлення виборцем одного з документів, зазначених відповідно у частинах четвертій, п'ятій чи шостій статті 2 цього Закону, та наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці надає виборцю список для підпису; другий член дільничної виборчої комісії у позначених місцях на контрольних талонах виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі та в одномандатному окрузі вписує своє прізвище, ініціали, розписується та проставляє номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці.


На дільниці, де Луцький клінічний пологовий будинок, спостерігач о 12:15 не змогла ознайомитися із протоколами ранішнього засідання та про підрахунок голосів. За словами голови комісії, протокол у неї є, але «незакінчений». Окрім того, попри те, що на сайті ЦВК як адреса дільниці вказаний кабінет №24, насправді голосування відбувається у приміщення на третьому поверсі, де взагалі немає номера на дверях.

Через самовільну зміну приміщення для голосування спостерігачка ОПОРИ на Волині не змогла потрапити на ранкове засідання ДВК спецдільниці у місті Ківерці.

Відповідно до частини 5 статті 83 Закону України «Про вибори народних депутатів України» приміщення для голосування на спеціальній виборчій дільниці повинно мати відкритий доступ для членів виборчої комісії, кандидатів у депутати, їх довірених осіб, уповноважених осіб партій, офіційних спостерігачів та представників засобів масової інформації. Керівники закладів, установ зобов'язані забезпечити безперешкодний доступ членів виборчих комісій, виборців, включених до списку виборців цієї виборчої дільниці, кандидатів у депутати, їх довірених осіб, уповноважених осіб партій, офіційних спостерігачів та представників засобів масової інформації до приміщення для голосування.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Я вже проголосував. А ти?»: відомі волиняни закидали соцмережі світлинами з дільниць
Наступна новина Зеленський, Ляшко, Садовий та інші: як голосують топ-політики
Останні новини
Схожі новини