У Ковелі пересадили серце і дві нирки

У Ковелі пересадили серце і дві нирки

У Ковельській лікарні вночі 26 лютого пересадили серце і нирки від 44-річної жінки, яка померла у результаті інстульту.

Про це повідомила у фейсбуці журналістка Ірина Заславець.

«Донорка – 44-річна жінка, яка померла через інсульт. Він був повторним. Перший раз вразив її рік тому, тоді пацієнтку вдалося врятувати, цього разу, на жаль, ні. Операція не допомогла. За жахливим збігом обставин, не так давно від інсульту померла її мама. Вчора, після того, як консиліум лікарів констатував смерть мозку, донька і зять погодилися на донорство», – йдеться у дописі. 

Одна нирка дісталася 24-річній дівчині з Маневиччини. 

«Вона сирота, має 5-річну донечку. Відколи чотири роки тому відмовили нирки, перебувала на діалізі. Її нова нирка запрацювала просто на операційному столі. Пересаджувати її місцевим лікарям, а саме Олександру Голубу, допомагав трансплантолог НІХТ ім.Шалімова Владислав Закордонець», – розповіла Заславець. 

Другу нирку, за її словами, отримав 52-річний чоловік з Бердичева. Він мав хронічну хворобу нирок і останні дев’ять місяців перебував на замісній нирковій терапії. 

А нове серце дісталося чоловікові з Турійського району.

«Він кілька років хворів на дилятаційну кардіоміопатію – серце уже не могло перекачувати кров, воно було збільшене в кілька разів. Пересаджувати його місцевим лікарям допомагала команда Національного інституту хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова
на чолі з кардіохірургом Артуром Габрієляном», – розповіла журналістка. 

Печінку ж забрали до Києва в НІХТ ім. Шалімова.

«Пересаджувати її розпочали зранку... Орган пересаджує команда під керівництвом Олександра Гриненка», – пише Ірина Заславець.

За її словами, це уже четверта в Україні трансплантація печінки за цей місяць. Попередні були у Львові, Києві і Запоріжжя. 

«Також цього року уже пересаджено три серця, а ще – 17 нирок, вісім із яких – посмертно. 

Вперше за багато останніх років кількість посмертних трансплантацій переважає над родинними – 15 із 24», – додає журналістка.

У Ковелі у 2020-му провели 15 трансплантацій: пересадили одне серце та 14 нирок.

Нагадаємо, у Волинській обласній лікарні проводитимуть пересадження органів.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині створили Координаційну раду з питань місцевого самоврядування
Наступна новина В Україні поки не виявили штамів коронавірусу із Британії, ПАР і Бразилії
Останні новини
Схожі новини