У Ковелі заявили, що бюджет міста «не потягне» притулок для тварин

У Ковелі заявили, що бюджет міста «не потягне» притулок для тварин

У Ковелі шукають шляхи для вирішення проблеми безпритульних тварин на вулицях міста. 

Це питання обговорювали під час зустрічі представників депутатського корпусу, виконкому, комунальних підприємств та громадських активістів, – пише КовельPost.

Своє бачення щодо подальших спільних дій влади та громади висловили заступник міського голови Андрій Товстига, секретар міської ради Віра Федосюк, депутати Геннадій Кіндер та Ігор Пініс, а також директор КП «Добробут» Ігор Михалевич.

Заслухали й пропозиції громадських активістів, які впродовж кількох років переймаються долею безпритульних тварин в місті: годують, лікують, оплачують стерилізацію та шукають господарів для собак та котів.

Хто має займатися стерилізацією безпритульних тварин?

Заступник міського голови Андрій Товстига наголосив на тому, що Програма поводження з безпритульними тваринами в місті Ковелі наразі не може працювати через певні законодавчі колізії з оформленням права власності на приміщення для стерилізації безпритульних тварин, яке збудоване на території комунального підприємства «Добробут». Ці документи дадуть можливість отримання ліцензії на ведення діяльності з ветеринарної практики. Тому поки що послуг із стерилізації тварин КП «Добробут» надавати не може.

Читати також: Ковельчани зібрали голоси за створення притулку для тварин: тепер слово за мерією

Андрій Товстига також наголосив, що відловом і стерилізацією тварин мало б займатися ТзОВ «К. П. «Верес», яке, вигравши тендер з утримання місць загального користування, так і не надавало відповідних послуг. Тож волонтери самотужки займалися відловом собак на території міста, оплачували послуги ветеринара. Проте, з червня 2018 року, коли обов'язки з утримання місць загального користування згідно тендеру взяло на себе КП «Добробут», послуги зі стерилізації тварин, які надавалися ветеринарною клінікою, оплачувалися комунальним підприємством за кошти, передбачені у міському бюджеті Програмою поводження з безпритульними тваринами в місті Ковелі. Завдяки чому вдалося частково призупинити процес збільшення популяції тварин.

За півроку було простерилізовано близько 100 собак. Усі вони мають спеціальні номерні кліпси на вухах, а дані про цих тварин занесені до реєстраційного журналу.

Притулок бюджет Ковеля «не потягне»

Присутні зійшлися на думці, що притулок для утримання бездомних тварин бюджет міста Ковеля «не потягне», бо на це потрібні значні кошти.

Варто зауважити, що такі функції згідно чинного законодавства можна покласти лише на підприємство, яке є неприбутковим. А на базі ковельського КП «Добробу», у якому планується пункт стерилізації, притулок для тварин не може бути створений. Для цього необхідно буде створити ще й нове підприємство, діяльність якого не пов'язана з отриманням прибутків.

Наразі актуальною залишається втілення в життя прийнятої в місті Ковелі Програми поводження з безпритульними тваринами. Громадським активістам запропонували долучитися до її вдосконалення, адже вони на практиці знають, що саме варто змінити, аби вона була дієвою.

Допоки триватиме процес погодження документів та отримання відповідних ліцензій, роботу зі стерилізації тварин треба продовжувати. А також шукати шляхи вилучення великих за розміром тварин з вулиць міста. Адже саме вони можуть становити реальну загрозу оточуючим.

У місті хочуть створити громадську організацію

Стерилізація докорінно не змінить ситуацію щодо зменшення популяції тварин. З цієї думкою депутата міськради Ігоря Пініса погодились присутні. Адже завжди існує природний та людський фактори: тварини мігрують між населеними пунктами, а люди нерідко викидають домашніх улюбленців на вулицю.

Під час зустрічі йшлося й про те, як допомогти бюджетними коштами реалізовувати добрі справи волонтерам-зоозахисникам. Тож присутні порадили створити громадську організацію. Лише тоді будуть законні підстави фінансувати заходи, спрямовані на підтримку безпритульних тварин та проведення інформаційної кампанії серед населення. А поки громадські активісти діють як приватні особи, фінансувати їх діяльність за рахунок міського бюджету немає змоги.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Де на Волині заробляють найбільше
Наступна новина У Луцьку проведуть відкритий чемпіонат з кікбоксингу Wako
Останні новини
Схожі новини