Як «українські» канадці гастролюють Україною. ФОТО

Як «українські» канадці гастролюють Україною. ФОТО

У Луцьк приїхав танцювальний гурт з Канади, який складається з 36 дітей, які мають українське коріння у 5-6 коліні.

Сьогодні, 9 серпня, о 19:00 у Палаці культури вони танцюватимуть для лучан. «Перший» вирішив побувати на їхній репетиції та поспілкуватися із тренерами.

Директори цієї танцювальної групи розповіли, що найстаршій учасниці  вже є 24 роки, а найменшій  – 15, проте свою танцювальну стежину діти розпочали ще коли їм було по 4 роки.

«У Саскатуні ми маємо 7 груп для дітей, які хочуть навчатися українського танцю. Наш колектив називається «Боян». Сюди приїхали не всі, а старші діти, які хотіли чогось більшого, тобто виступати поза межами Канади. Танцюристи вже були у Нью-Йорку, Коста-Ріці, а це вже третій тур», – зазначають директори Шонда Арсеній та Павло Кодак.

До України вони приїхали вперше. Тренери додають, що також вони почали  ознайомлюватися із життям українців у різних її куточках: від гуцулів до волинян. Їм на стільки тут сподобалося, що вони планують приїхати ще.

«Ох, нам стільки всього сподобалось. Багато дітей казали, що відчувають себе як вдома. Тут вони побачили, як живуть люди, національні костюми, традиції. У Карпатах діти мали можливість станцювати аркан під гуцульські інструменти, а посередині палав вогонь. Це велика честь, всім дуже сподобалось.

Також ми потрапили на весілля, побачили вбрання молодих, коровай, почули благословення від батьків та поспостерігали як вони святкують і танцюють», – зауважують керівники.

До слова, колектив уже встиг побувати у Києві, Чернівцях, Косеві, Буковці, Коломиї, наразі вони у Луцьку, далі відправляються у Львів та назад до Києва.

За їхніми словами, у Канаді вони намагаються дотримуватись традицій, але, наприклад, борщ та вареники у них різняться.

«Тісто на вареники дещо інакше, борщ не такий, але ми знаємо, що це таке. До речі, коли ми танцювали, то глядачі були шоковані, що діти не знають мови, але вони танцюють та люблять свою культуру», – додають Шонда та Павло.

Вони розповіли, що у Саскетунії є двомовна школа, де діти намагаються вивчити українську мову.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В обласні клінічній лікарні в один день провели три операції, яких не робили понад 10 останніх років
Наступна новина Якою буде погода у Луцьку та області 10 серпня
Останні новини
Схожі новини