В обласні клінічній лікарні в один день провели три операції, яких не робили понад 10 останніх років

В обласні клінічній лікарні в один день провели три операції, яких не робили понад 10 останніх років

На Волині пацієнти із порушеннями ритму серця завдяки Світовому банку отримали шанс на життя

Установка для проведення інвазивних електрофізіологічних досліджень серця (ЕФДС) із генератором для радіочастотних (РЧ) абляцій з помпою та програмованою електрокардіостимуляцією (ЕКС) виробництва St. Jude Medical Inc уже працює у Волинській обласній клінічній лікарні (ВОКЛ).

Вчора, 7 серпня, тут провели перші три операції – з допомогою фахівців із Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова та інженерів-аплікантів з Європи й нашої столиці.

Завідувач відділення порушень ритму ВОКЛ Ігор Біскуб уточнює, що обладнання – електрофізіологічний комплекс із генератором високочастотної енергії для хірургічного лікування складних порушень серцевого ритму – зібрали, ввели в експлуатацію та провели оперативні втручання.

Воно дає можливість діагностувати та вилучати зони аритмії (аритмогенні вогнища), додаткові шляхи проведення у серці, що дозволяє радикально позбавити пацієнта від недуги з допомогою оперативного втручання з міні-доступу, тобто через пункції судин, без накладання швів, без шрамів, без рубців.

Тобто, розповідає медик, робиться пункція (проколювання стінки) центральних вен, заводяться спеціальні трубочки – інтродюсери, по яких у серце заходять діагностичні та лікувальні електроди, які виконують пошук і вилучення (лікування) певних видів аритмії.

Але власне вагомий внесок у медицину Волині цієї закупівлі у рамках реалізації Субпроекту Світового банку і Міністерства охорони здоров’я України «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області» у тому, що область отримала якісне найсучасніше високотехнологічне обладнання, якого тут потребували дуже давно.

Адже упродовж 11-ти років в області не проводили таких оперативних втручань в принципі. Бо апаратура попередньої генерації (компанії Сіменс), що працювала з 1998 року по 2007 рік, вийшла з ладу і її демонтували.

Тож наявність у ВОКЛ установки для проведення інвазивного електрофізіологічних досліджень серця (ЕФДС) із генератором для радіочастотних абляцій з помпою та програмованою електрокардіостимуляцією  – шанс на життя для пацієнтів, які мають діагнози з вродженими або набутими порушеннями ритму серця, лікування яких можливе лише з допомогою такої апаратури.

На жаль, саме розхідних матеріалів для виконання радіочастотних катетерних деструкцій та інвазивних електрофізіологічних досліджень серця придбали за кошти позики не так уже й багато: 20 електродів для проведення радіочастотної абляції та 45 електродів для проведення електрофізіологічних досліджень. Тому лише 20 осіб зможуть пройти ту ж таки процедуру РЧ-абляції при мінімальних витратах. У подальшому пацієнти будуть змушені купувати розхідники.

До слова, вартість цієї закупівлі – майже 5,4 мільйона гривень. Сама установка коштує понад 3,7 мільйона, понад 1,6 мільйона – розхідники.

Довідково:

Порушення серцевого ритму значно підвищують вірогідність летального результату. Тому аритмії, які погано піддаються медикаментозній корекції, повинні лікуватися за допомогою хірургічних методів. Один з них – це абляція серця. Від своєчасності проведення цієї операції залежить подальше життя людини. Тому таке лікування має бути проведено на початку, коли тільки виникли покази для цього.

Необхідність у проведенні абляції серця виникає в тих випадках, коли медикаментозна терапія не може бути проведена, оскільки заздалегідь відома її неефективність, а також у тих ситуаціях, коли вона не рекомендована за станом здоров'я.

Тому перелік основних показань виглядає наступним чином:

  • пароксизмальні надшлуночкові тахікардії (АВ-вузлові, синдром ВПВ),
  • тріпотіння передсердь,
  • монофокусні шлуночкові екстрасистолії.


Наразі єдиним вибором для таких пацієнтів є радіочастотна абляція, яка має мінімальну кількість ускладнень, а також високу ефективність. Тому її прийняти вважати «золотим» стандартом лікування порушень серцевого ритму.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина З іграми та відео: у Луцьку дітей вчитимуть англійської
Наступна новина Як «українські» канадці гастролюють Україною. ФОТО
Останні новини
Схожі новини