У Луцьку археологи дослідили чотири підземні кімнати знайденого кафедрального храму

У Луцьку археологи дослідили чотири підземні кімнати знайденого кафедрального храму

Волинські археологи опрацювали чотири підземні кімнати у підземеллі першого католицького костелу Святої Трійці – "Матір костелів на Русі", котре виявили торік восени в історичній частині міста.

Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив науковий співробітник Охоронної археологічної служби України Віктор Баюк, – пише Суспільне.

З його слів, попередні археологічні дослідження споруди Волинська археологічна експедиція продовжила у передпасхальний тиждень. Віктор Баюк зазначив: підземелля очистили від сміття, облаштували повітряні продухи на місці проломів склепінь та зробили обміри, план і схему прив'язки.

"Опрацьовано чотири підземні кімнати, які за рядом ознак (розміщення, планування, відсутність первісних вентиляційних шахт, розміщення виходів) найімовірніше є підвівтарною криптою Собору", – розповів археолог.

Віктор Баюк додав, що наразі знахідку повторно законсервували, влаштували вентиляційні шахти зі збереженням можливості подальших масштабних археологічних досліджень.

Довідково: Першу дерев'яну святиню вже як Кафедральний римо-католицький Собор звів Великий Литовський князь Вітовт у 1427 році. Мурований храм правдоподібно був збудований Луцьким єпископом Юрієм Фальчевським у 1545 році. У ХІХ столітті Тадеуш Стецький назвав споруду "матір’ю костелів на Русі".

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У боях з окупантами загинув волинський військовий Андрій Поліщук
Наступна новина Відбувся п'ятий обмін полоненими. Додому повертаються 76 українців
Останні новини
Схожі новини