У Луцьку може зрости вартість проїзду: держава не фінансує гарантованих нею пільг

У Луцьку може зрости вартість проїзду: держава не фінансує гарантованих нею пільг
Нині вартість проїзду в луцьких тролейбусах - 4 гривні

Якщо держава не виділить кошти на пільгове перевезення, то громади змушені будуть підняти ціни на проїзд у громадському транспорті.

Як пояснюють в Асоціації міст України, це спровоковано невиконанням державою фінансових зобовязань.

Відповідно до Конституції України, витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою. Проте всупереч конституційним нормам, держава з 2016 року відмовилася фінансувати гарантовані законами пільги, зокрема пільгу на проїзд.

Таким чином, вона переклала свої обов’язки на органи місцевого самоврядування без надання їм додаткових джерел доходів. Водночас пільги, гарантовані державою, повинні передбачати собою стовідсоткове фінансування за рахунок коштів державного бюджету.

Читайте також: Все про «розумні» зупинки і табло у Луцьку. Нащо поставили і скільки це коштує

Як наслідок, громади щороку витрачають мільярди гривень на забезпечення жителям гарантій, встановлених державою. Це призводить до недофінансування інших соціально значущих сфер: освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення. Така ситуація, що продовжується з 2016 року, призводить також до деградації транспортної системи міста, неможливості повноцінно забезпечити транспортну доступність громадян до закладів першочергової потреби: шкіл, аптек, лікарень, продуктових магазинів.

Крім того, позбавлення з 2021 року громад окремих джерел доходів та скасування пільгових тарифів на електричну енергію взагалі унеможливило подальше фінансування органами місцевого самоврядування державних гарантій та наблизило транспортну систему в громадах до повного колапсу.

Тому органи місцевого самоврядування закликають Уряд передбачити в державному бюджеті кошти на фінансування пільг на проїзд та погасити борги за компенсацію проїзду пільгових категорій громадян у попередніх роках.

У разі невиділення в державному бюджеті необхідних коштів, органи місцевого самоврядування будуть змушені підняти ціни на проїзд у громадському транспорті, щоб забезпечити стабільний транспортний зв’язок на територіях громад.

Читайте також: У Луцьку змінили правила оплати е-квитком. «Пікнути» ще раз однією карткою можна через 10 секунд


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Ковелі онкохворим дадуть по 5 тисяч гривень
Наступна новина Зеленський підписав закони про «євробляхи».Що вони передбачають
Останні новини
Схожі новини