У Луцьку перевіряли якість газу. Усі параметри – в межах норми

У Луцьку перевіряли якість газу. Усі параметри – в межах норми
Фото ілюстративне

Реагуючи на численні звернення споживачів Волині, активісти Громадянського Руху “СВІДОМІ” спільно з представниками газорозподільної компанії “Волиньгаз” перевірили якість газу у Луцьку. Забір газу спеціалісти взяли на двох газорозподільних пунктах. Результат показав, що якість газу є в межах норми.

Вранці газовики взяли проби для визначення якості газу на ГРП в густонаселених центральних мікрорайонах обласного центру Волині. Два балони, в кожному з яких близько 1 дм.куб. газу. Перехожі споживачі спостерігали за процесом і активно цікавились, ставили запитання, проходячи повз пункт, повідомляють у пресслужбі «Волиньгазу».

«До нашої приймальні часто звертаються лучани і цікавляться як можна перевірити якість газу в квартирі. Тож, ми вирішили розставити всі акценти і покроково побачити як цей процес визначення параметрів якості роблять фахівці, від чого залежить якість газу, хто газ транспортує, чому є нарікання від людей», - розповів співзасновник Громадянського Руху “СВІДОМІ” Тарас Шкітер.

 

Відібрані проби газу перевірили в хімічній лабораторії АТ “Волиньгаз” на хроматографі, який повірило держпідприємство “Волиньстандартметрологія”.

«Якість газу можна визначити лише в спеціалізованій хімічній лабораторії на відповідному обладнанні, - каже начальник відділу лабораторних вимірів АТ “Волиньгаз” Володимир Самчук. - А в домашніх умовах, звісно, такого не зробиш. Перше дослідження ми почали проводити біля 14:30 год. Газ спочатку було підігріто до 20С і після цього провели хроматографічний  аналіз»

Визначення якості природного газу може замовити кожен споживач, звернувшись  до незалежної лабораторії. Замовник, відповідно до чинного законодавства, має оплатити цей аналіз у випадку відповідності параметрів газу встановленим нормам.

«Фізико-хімічні показники на момент сьогоднішнього відбору газу, всі його параметри є в межах норми і відповідають діючим стандартам ГОСТ та параметрам, які зазначені в Кодексі ГТС. Відхилень не було виявлено, -  аналізує начальник відділу лабораторних вимірів АТ “Волиньгаз” Володимир Самчук.  - Компонентний склад, що стосується метану, має бути не менше 90%, а в нашому результаті - 91%. Часто ЗМІ зловживають темою калорійності газу. В нашому експерименті вона – 8 190 ккал/м3, а згідно з ГОСТом теплотворність має бути не нижче 7 600 ккал/м3. На Волині не було випадків зниження калорійності нижче передбаченого ГОСТ».

Споживачі часто телефонують на номер екстреної служби 104 і цікавляться якістю газу, його калорійністю.  Їх консультують диспетчери, розповідають про основні параметри. Також є усні звернення до Центрів обслуговування клієнтів компанії АТ “Волиньгаз”.

«“Волиньгаз” не продає газ, а лише його транспортує. І якість газу наша компанія перевіряє щотижня, навіть і кілька разів на тиждень по трьох маршрутах, які є в області. Фахівці беруть забір газу і формують паспорти. На сайті “Волиньгаз” у розділі “Якість газу” є фізико-хімічні показники від компанії “Укртрансгаз”, кожен споживач може їх переглянути, - зазначив директор технічний АТ “Волиньгаз” Павло Козюк. - Газ, який потрапляє до споживачів Волині, проходить декілька етапів перевірки якості. Кінцевий етап - газорозподільне підприємство, наша компанія. Нам газ надає державне підприємство “Укртрансгаз».

Фахівці радять волинянам не забувати про правила використання природного газу в побуті. Споживачам рекомендують частіше проводити технічне обслуговування газового обладнання, налаштовувати пальники для правильного згоряння, частіше провітрювати приміщення, де є газові прилади, відчиняти кватирку, коли горить газ на плиті. Рекомендують в оселі для безпеки встановлювати сигналізатори газу, які збережуть життя в разі небезпеки. І завжди телефонувати на номер екстреної служби 104, якщо почули витік газу вдома чи на вулиці.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Пасажирам прямих рейсів з Італії будуть міряти температуру в аеропортах Києва
Наступна новина На Волині захворюваність на грип та ГРВІ і досі висока
Останні новини
Схожі новини