У Луцьку показали найкращі вінтажні фото. ФОТО

У Луцьку показали найкращі вінтажні фото. ФОТО

14 вересня у Волинському краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Вінтаж. Фото».

Як розповів завідувач давньої, середньовічної та нової історії Волині Тарас Верба, на ній представлено не лише старовинні світлини із зображенням життя волинян кінця ХІХ – першої половини ХХ століття  (хоча й таких не бракувало), але й раритетну фототехніку та витончені аксесуари і одяг тогочасних модниць, який вони одягали для позування перед об’єктивом фотоапарата.

Охочі могли погортати розкішний фотоальбом із старими світлинами та спробувати знайти на них відомих людей, що пов’язані з Волинню. Декому вдалося впізнати композитора Ігоря Стравінського та письменника Юзефа Крашевського, за що уважні відвідувачі були нагороджені листівками. Зрештою, усі могли взяти на згадку про виставку листівку із старовинним видом Луцька чи іншого міста.

Луцький колекціонер листівок та фотокарток Віктор Літевчук розповів про історію становлення фотографій, їх першу появу у Російській імперії та Австро-Угорській, до складу яких у ХІХ столітті входили українські землі.

– Перше фотоательє в Луцьку було відкрите у середині 1860-х років. Нині відома одна-єдина фотокартка цього закладу. Навіть про самого фотографа Еміля Майєра немає жодної інформації: хто він, за якою адресою працював. Масова поява фото у Луцьку припадає на 1880-і роки, коли з’явилися ательє Олександра Міколаєвського та Миколи Мінаковського. У той час фотографи робили переважно портрети на замовлення, тому види міст чи зображення об’єктів архітектури надзвичайно рідкісні. Їх збереглося буквально одиниці, – розповів Віктор Літевчук.

У міжвоєнний період фотомистецтво на Волині було доволі розвинене, адже в місті Кременці діяла школа фотографів, звідки вийшло чимало відомих майстрів.

Затим екскурсію виставкою провела дослідниця історії Луцька, краєзнавця Адріана Зозуля. Вона розповіла, що значила фотокартка у житті людей кінця ХІХ – початку ХХ століття, скільки коштувало зробити світлину (іноді місячну зарплатню середнього службовця), як одягалися для походу у фото ательє та як у Луцьку та навколишніх містечках розвивалися фотосалони.

На виставці також облаштовано зону для фотографування.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Завтра Луцьк прощатиметься з двома Захисниками
Наступна новина Впроваджувала стандарти російської освіти: освітянці з днр на Волині винесли вирок
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні