У Луцьку показали український фільм «Черкаси». Розказуємо, чим вражає нове кіно

У Луцьку показали український фільм «Черкаси». Розказуємо, чим вражає нове кіно
Під час допрем'єрного показу в Луцьку. Джерело фото: РайонЛуцьк

У Луцьку відбувся допрем'єрний показ воєнної драми про останній український корабель у Криму – фільм «Черкаси» режисера Тимура Ященка, пише «Район Луцьк».

22 лютого опрем'єрний показ  «PremierCity» відбувся у луцькому кінотеатрі. На презентацію стрічки до Луцька приїхали виконавці головних ролей Дмитро Сова (Лев) та Євген Лемах (Мишко), продюсерка Ірина Клименко та промо-продюсер Дмитро Майстренко.

Про що кіно?

Стрічка розповідає про відчайдушний спротив українських моряків, команди мінного тральщика «Черкаси», російським військовим під час анексії Криму у 2014 році.

«Черкаси. Останній корабель у Криму» також відомий як «U311 „Черкаси“».

Картина поступово знайомить глядача з повсякденним життям військового судна, побутом моряків та органічно вписує у цей побут головних героїв.

Лев та Мишко – хлопці з села, які мають власні причини служити на флоті. Вони дуже різні, але водночас ніби доповнюють одне одного. Через взаємодію цих персонажів нам розкривають багато внутрішніх конфліктів у команді.

За словами продюсерів, хоч фільм і заснований на реальних подіях, там досить велика частка художньої вигадки для підсилення драматизму. Усі лінія головних героїв повністю вигадана. Загалом, корабель із фільму є ніби збірним образом українських кораблів у Криму, які довго опиралися натиску російських військових.

Українські кораблі здаються один за одним, лише екіпаж «Черкас» чинить опір і продовжує відважну, хоч і безнадійну, боротьбу з ворогом.

Як знімали?

Фільм «Черкаси» має особливість – у кадрі на рівні з акторами перебували і справжні моряки, у тому числі і з легендарного корабля. В одному з епізодів член екіпажу «Черкас» навіть повторив стрибок, який справді робив під час тих подій.

Дмитро Сова розповів, наскільки захопливо було працювати зі справжніми моряками.

«Я усвідомив наскільки круті у нас моряки. Це дивовижні люди. А наші "морпєхі" просто пірати, в хорошому сенсі. Я дивився і розумів, що з цими людьми можна в вогонь і в воду», – зауважив він.

Деякі ж реальні факти у стрічці можуть, на перший погляд, здатися вигадкою. Наприклад, епізод, де командир корабля (Роман Семисал) спілкується з іншими командирами через голосовий чат у комп'ютерній онлайн-грі.

«Під час анексії всі канали зв'язку прослуховувалися. Тому командири кораблів вирішили спілкуватися через гру, бо вона комерційна і таке спілкування дуже складно відслідкувати», – пояснила продюсерка Ірина Клименко.

Офіційно зйомки подій на Донузлаві розпочалися 18 квітня 2017 року біля берегів Очакова та Кінбурнської коси.Для зйомок були створені декорації затоплених російських кораблів, якими загарбники перегородили шлях «Черкасам». Сцени проросійських виступів у Криму знімалися в Одесі. Також зйомки здійснювалися у селі на Чернігівщині.

Бюджет

Загальний бюджет фільму становить близько 40 млн грн, з яких підтримка Держкіно — приблизно 17,3 мільйона.

Решту бюджету надало ВМС ЗСУкраїни Одеської та Чернігівської областей.

У лютому 2019 року творці зібрали 350 тис. гривень на пост-продакшн (200 тис., зібрані на краундфандинговій платформі «biggggidea». Також 150 тис. грн. додав фонд «Відродження»).


Прем'єра фільму відбудеться 27 лютого.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку хочуть збудувати туалет в центральному парку
Наступна новина Зеленський створив робочу групу, яка оцінить медреформу. У її складі – лікар з Волині
Останні новини
Схожі новини