У Луцьку родина виготовляє та продає різдвяні дідухи

У Луцьку родина виготовляє та продає різдвяні дідухи

Сім’я Мацієвських із Луцька понад десять років займається виготовленням дідухів та іншої різдвяної атрибутики. За три дні до Різдва уже готові понад 100 оберегів.

Про це розповіла сама майстриня Віра Волкова, йдеться у сюжеті Суспільного.

Найстарша в родині майстриня Віра Волкова разом з 6-річною онукою Анею в’яжуть стрічки до готових дідухів. Кажуть, кожна травинка чи квітка у сніпку має своє значення.

«Отут всі бачите злаки – пшениця, житечко, ось овес, дуже багато льону і лікарські рослинки. Ось оранжеве – це пижмо, жовтеньке – безсмертник, верес наш. І обов’язково полин. Кожна рослинка несе свій символ. Полин, кажуть, весь негатив пожирає, щоб не було в хаті ніякої біди. Зерно – це хліб, достаток. Льон – це багатство», – каже Віра Волкова.

Заготівлею природнього матеріалу для дідухів займаються молодші члени родини, серед яких 12- річний онук Роман.

«Коли мені було 7 років, я допомагав збирати трави, плести і щось робити, лише з 9 і 10 років почав допомагав їм плести, складати, перебирати жито і завозити трави. Моя основна робота була складати такі маленькі ангели і складати частини. Ангелочків більше робили осінню, щоб підготувати до зими. А от влітку робили такі молоді трави, не сухоцвіти, а молоді з всяких трав насушених», – розповів Роман Мацієвський.

Для того, щоб виростити трави та квіти, родина обробляє майже гектар поля, розповідає Віра Волкова.

«Працює вся родина. Дід у полі оре, в полі сіє, а вже діти привозять партіями. Як достигає – сушимо. І в селі сушимо, і тут сушимо, все горище в зерні», – каже майстриня.

Дідухи, сплетені із власноруч вирощеного різнотрав’я сім’я Мацієвських планує продати на ринку Луцька. Кажуть, уже багато років там є постійні покупці, які напередодні Різдва купують їх запашні обереги.

Читати також: Волинянин, який творить шедеври із яєчної шкаралупи, хоче потрапити до Книги рекордів Гіннеса

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Мокрий сніг, дощ, ожеледиця. Дорожники попереджають про небезпеку на шляхах Волині
Наступна новина До Городищенської громади може приєднатися ще одна сільрада
Останні новини
Схожі новини