До Городищенської громади може приєднатися ще одна сільрада

До Городищенської громади може приєднатися ще одна сільрада
Фото ілюстративне (джерело - «Район.Луцьк»)

Шклінська сільська рада, що на Горохівщині, бачить перспективу у спільному господарювання із Городищенською ОТГ, що на межі Луцького та Горохівського районів.

Відповідний лист-пропозицію мешканці села надіслали до керівництва своєї сільради, повідомили у Волинському регіональному відділенні Асоціації міст України.

Городищенська ОТГ наразі за доходами на одного мешканця, а це майже 6 тисяч гривень, у п’ятірці кращих на Волині та ще й сплачує до державного бюджету реверсну дотацію близько 600 тисяч гривень.

Врахувавши численні звернення жителів, керівництво Шкліньської сільради, депутати райради та актив громади приїхали до Городища, щоб розглянути перспективи життя в одній ОТГ.

На цю зустріч із виїзною консультацією приїхали і представники Волинського регіонального відділення Асоціації міст України – в. о. виконавчого директора РВ АМУ Мар’яна Конончук, консультанти проєкту «ПУЛЬС» – із бюджетних питань Василь Гром і з питань комунікацій Тамара Зубенко

Такі виїзні консультації – постійна форма роботи консультантів «ПУЛЬС», проєкту, який Асоціація міст України втілює за підтримки USAID. 

Василь Гром представив детальне економічне обґрунтування життєздатності і перспективи розвитку Городищенської ОТГ у форматі – Городище-Чаруків-Шклінь. 

Ще торік, Чаруківська сільська рада, яка за Перспективним планом віднесена до Гіркополонківської ОТГ, проявила бажання стати частиною Городищенської громади, але процес приєднання поки не завершений.

Зі слів Василя Грома, Городищенська ОТГ, приєднавши дві згадані громади, вже не віддаватиме гроші державі, а отримуватиме в межах 1,5 мільйона гривень дотації. А якщо говорити про бюджет, то власних доходів, і це не маючи на своїй території АЗС, вона матиме десь 24-25 мільйонів гривень. Буде тут чотири великі, фінансово самостійні школи, одна з яких, найімовірніше у Чарукові, стане опорною. А от невеликі «школки» доведеться реорганізувати. Втім, це не проблема, адже в громади є чим довозити дітей і вчителі без роботи не лишаться. 

Щодо медицини, то на базі однієї з амбулаторій створять КП «Центр надання первинної медико-санітарної допомоги», а в іншій – буде  його віддалений підрозділ. Культура теж не лишиться поза увагою, адже у планах створення «Центру культури, молоді і спорту». 

До речі, в ідеалі всі ці структури будуть розпорядниками коштів та матимуть власну бухгалтерію.

Підсумовуючи, Василь Гром зазначив, що у такому форматі є всі шанси отримати на Волині ще одну чудову громаду з населенням близько 7 тисяч осіб. 

Голова Городищенської сільської ради Світлана Соколюк розповіла про здобутки громади за роки об’єднання. І навела приклад, як дбає громада за вчителів: цьогоріч, наприкінці року, всі вони отримали премію 50 % окладу, а директори – 80 %.

Читати також: Три села Ківерцівського району приєднаються до Липинської громади


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку родина виготовляє та продає різдвяні дідухи
Наступна новина З напису «Ковель» у центрі міста покрали літери
Останні новини
Схожі новини