У Луцьку розпочала роботу «Різдвяна майстерня». ФОТО. ВІДЕО

У Луцьку розпочала роботу «Різдвяна майстерня». ФОТО. ВІДЕО

У Палаці культури міста Луцька вчора, 19 грудня, розпочала роботу "Різдвяна майстерня" — передсвяткова серія безплатних майстеркласів із виготовлення різдвяної атрибутики та мистецьких зустрічей.

Традиції творчого проєкту "Різдвяна майстерня" в Луцьку вже понад 10 років, розповіла Суспільному директорка департаменту культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів.

Зі слів посадовиці, цікавість до народної творчості за цей час зросла.

"Дуже важливо не припиняти цю традицію і в час війни ми ще більше докладаємо зусиль для збереження і популяризації нашої унікальної культурної спадщини. Важливо, що цей проєкт має інтерес не лише серед майстрів народної творчості, а й серед дітей", — каже Тетяна Гнатів.

Вдруге бере участь у "Різдвяній майстерні" майстриня з виготовлення ляльок-мотанок Наталія Бугай. 20 грудня показувала дітям етапи створення мотанки-колядника. Майстриня розповіла, що за вісім років виготовила понад 10 тисяч ляльок-мотанок, неодноразово проводила майстеркласи у європейських країнах.

"Кожна лялька неповторна. Європейські країни — лялькарське мистецтво в них менш розвинене. А українська лялька-мотанка мандрує світом, продається на аукціонах, а натомість нам дають підтримку", — говорить лучанка.

Навчалася робити ляльку-мотанку учениця четвертого класу Луцького ліцею № 22 Ірина Мешканюк. Дівчинка каже: дізналася, що лялька-мотанка символізує добро, мудрість і щастя. "Коли ти робиш, у тебе є дуже багато емоцій, це дуже класно", — додала відвідувачка заходу.

Майстриня соломоплетіння Валентина Якимович каже: у "Різдвяних майстернях" бере участь щороку. 20 грудня навчала дітей робити різдвяні обереги — павуки.

"Їх підвішували до сволока і ця конструкція з солом’яних трубочок від руху повітря поверталася, а там де рух — там енергія і вважалося, що цей павучок збирає добру космічну енергію і приносить у вашу оселю. Треба ж нашим дітям старовину ту розповісти, навчити їх", — сказала майстриня.

На відвідування майстеркласів діє попередній запис. На них навчатимуть соломоплетінню, восколиттю, а також створенню ляльок-мотанок, новорічно-різдвяного декору, святкової атрибутики з рогози, виробів із глини, різдвяних ангелів та іграшок із мережива.

Цього року "Різдвяна майстерня" працюватиме до 26 грудня, зазначила директорка міського департаменту культури Тетяна Гнатів.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На війні загинув захисник з Волині Микола Михалевич
Наступна новина У Луцьку збільшили фінансування Програми підтримки військових частин
Останні новини
Схожі новини