У Луцьку руйнується найдавніший житловий будинок, який є пам'яткою національного значення

У Луцьку руйнується найдавніший житловий будинок, який є пам'яткою національного значення

У Луцьку руйнується пам'ятка архітектури національного значення – будинок Пузини. Це найдавніший житловий будинок, у якому й досі живуть люди, але всередині приміщення усюди тріщини. 

Про це на своїй сторінці повідомив депутат Луцькради Андрій Білан.

«Ця споруда є найдавнішим житловим будинком міста, адже збудована ще у 16-му столітті. Сьогодні у ній мешкає кілька сімей. Незважаючи на історичну цінність, будівля перебуває в поганому стані. За зовнішнім фасадом, який вже починає лущитися, ховається не дуже привабливий внутрішній стан пам'ятки архітектури. Страшні непривабливі стіни, тріщини та електропроводка - така не надто приваблива реальність споруди.

Позитивом є те, що збережені елементи автентичного будинку. Але споруда перебуває не в найкращому стані», – йдеться у дописі.

Ця будівля перебуває на балансі Мінкультури. Відповідно усі ремонтні чи реставраційні роботи мають бути погоджені через міністерство.

«Але чиновники в столиці дуже неповороткі та пасивні. Процес ухвалення рішень у Києві займає багато часу. А пам'ятка національного значення продовжує руйнуватися, замість того, щоб бути окрасою міста та приваблювати туристів», – зазначає Андрій Білан.

Довідково: 
Будинок Пузини (ХVІ ст.) – пам’ятка архітектури національного значення. Споруда є найдавнішим житловим будинком міста. Він був прибудований до муру Окольного замку.
Будинок мав різні назви, залежно від того, хто у ньому проживав. Відомі такі: дім Афанасія Пузини (луцького православного єпископа ХVІІ ст.), будинок Гулевичів (найвідомішої шляхетської родини Волині ХVІІ ст.), будинок Андрія Загоровського (волинського пана ХVІІ ст.).
З архівних джерел відомо, що споруда спочатку була мурованою двоповерховою, квадратної форми із чотирисхилим дахом. У кінці ХІХ ст. нові власники перебудували її, приєднавши ґанок і ще такої ж величини дерев’яну частину, що було притаманне волинським будівлям того часу.
Сьогодні будинок Пузини займають декілька луцьких родин.

 

Читайте також: В Івано-Франківську почали реставрувати автентичні луцькі двері


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Володимирі біля водойми знайшли тіло дитини. Фото 18+
Наступна новина Бустерне щеплення можна отримати на робочому місці. Як це організувати
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні