У Луцьку відкрили простір для ветеранів та їхніх рідних

У Луцьку відкрили простір для ветеранів та їхніх рідних

У Луцьку запрацював простір «Плюс Плюс ++» – місце, де можуть отримати допомогу, підтримку або провести час ветерани російсько-української війни, їх рідні та близькі.

Про це пише «Конкурент».

Нова локація для захисників і захисниць з'явилася на території Волинського національного університету імені Лесі Українки (проспект Волі, 13). Офіційне відкриття відбулося у понеділок, 12 вересня. Її відкрили у співпраці кафедри психології університету та команди Ветеран Хаб.

Що це таке

Простір «Плюс Плюс ++» – це місце, де близькі захисників і захисниць зможуть отримати підтримку та розуміння. Також це точка, з якої ветерани повертатимуться з війни до своїх громад. Тут, кажуть організатори, захисники, захисниці та їх родини зможуть комфортно побути серед своїх. 

Мета проєкту «Плюс Плюс ++» – просування високого рівня культури надання послуг ветеранам та близьким захисників і захисниць. Команда Ветеран Хабу прагне залучити організації ширшого кола до місії реінтеграції ветеранів і підтримки їхніх родин.

 Як працюватиме простір

На площі більше як 60 квадратних метрів на першому поверсі університету облаштували три кімнати. В одній із них можна отримати психологічну підтримку та консультацію. Тут також можна побути наодинці зі своїми думками, скористатися комп'ютером, почитати книжку тощо. Дві інші кімнати більші. Тут можна проводити групові заняття, зустрічі, події. Тут проходитимуть кіноперегляди, читання, лекції та обговорення, навчання з тактичної медицини тощо. 

 

Загалом у просторі можна отримати такі послуги:

  • Юридична підтримка – ветеранам допоможуть зрозуміти тонкощі законодавства, розкажуть, як краще використати пільги, розроблять дорожню мапу юридичної підтримки.
  • Пошук роботи – захисникам та їх родинам допоможуть сформувати резюме, будувати плани на кар'єру, знайти роботу та підготуватися до співбесіди.
  • Психологічна підтримка – допоможуть підготуватися до роботи з терапевтом, обрати фахівця.
  • Адміністративна підтримка – тут можна знайти інформацію для всіх, чиє життя змінила війна.
  • Персональний супровід – сюди можна звернутися із низкою запитів, які фахівці центру спробують задовільнити.

 

Чому це важливо

Простір ++ стане у Луцьку одним із осередків єднання тих, хто повернувся з війни і тих, кого війна змінила. Військові зможуть гуртуватися навколо спільних проблем, шукати вихід із ситуації, і з цієї точки реінтегруватися в цивільне життя. Члени родин захисників і захисниць зможуть отримати інформацію, психологічну, юридичну та інші види підтримки тут. 

Читайте також: Танкісти з волинської бригади отримали відзнаки

Ініціативу вже підтримала міська та обласна влада. На відкритті простору заступниця міського голови Луцька Ірина Чебелюк пообіцяла всіляко сприяти роботі простору. Очільник Волинської обласної ради Григорій Недопад у свою чергу висловив захоплення тим, що про волинських захисників належно потурбуються. Ректор ВНУ імені Лесі Українки Анатолій Цьось додав, що фахівці університету вже давно працюють над психологічною підтримкою тих, хто повернувся з війни, і що завдяки реалізації цього проєкту допомагати можна буде ще більш ґрунтовно та якісно. 

  

«Це знакова подія в житті Луцька, тому що особисто я про створення «Ветеран Хаб» мріяла 5-6 років. Насправді це дуже крута річ. Військовослужбовці, ветерани, члени їх сімей, члени сімей загиблих мають можливість прийти, побути разом зі своїми побратимами, посестрами, отримати належну підтримку, можливості для розвитку. Я щиро втішена, що ми маємо такий простір у Луцьку. Дякую всім, хто долучився до цього простору і всім, хто підтримує ЗСУ», – сказала волонтерка, дружина захисника України Ольга Валянік

 

Захоплення появою такого простору у Луцьку висловила і депутатка Луцької міської ради від Громадянського Руху «СВІДОМІ» Алла Надточій. Вона розповіла, що лучани часто звертаються до неї із запитами, які стосуються тематики роботи нового простору для ветеранів. 

«У країні повномасштабна війна. Дуже багато людей повернуться з фронту в статусі ветеранів, багато сімей не дочекаються своїх рідних, це дуже прикро та сумно, але ми повинні бути готовими до цього. Такі простори – дуже важливі для нашої громади, адже саме там сім’ї захисників та захисниць, а також самі військовослужбовці зможуть отримати розуміння та підтримку. Нам потрібно відкривати побільше хабів та різних просторів для військових, щоб ми змогли приділити увагу та час кожному. Ми маємо бути готовими висловлювати свою вдячність та любов, а також підтримку та розуміння», – сказала вона. 

  

Про особливу роль таких центрів єднання військових говорив і військовий капелан Олександр Вронський. 

«Ми маємо війну 8 років, але за 8 років не всіх торкнулося це питання. Багато хто не брав участь – не волонтерив, не служив, не відправляв рідних на війну. Зараз ситуація змінилася, і після повномасштабного вторгнення всі тим чи іншим чином беруть участь у війні. Зрозуміло, що відлуння війни ще попереду. Хлопці повернуться, і їм треба буде і духовна, і юридична підтримка, і фізична реабілітація. Тому цей центр свою роль відіграє. Нам важливо дати військовим можливість відчути, що все це не дарма. Вони мають знати, що воювали не даремно, і що ми вдячні їм. Потрібно не забувати дякувати», – сказав він.

 

КОНТАКТИ

Адреса простору: м. Луцьк, проспект Волі, 13 (головний корпус ВНУ імені Лесі Українки, вхід з вулиці Степана Бандери). 

E-mail: lutsk.plusplus.org.ua

Телефон: +38 (050) 197 70 55

Читайте також: Військовий капелан із Волині розповів про ціну перемоги


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На позачерговій сесії Волинської облради розглянуть діяльність прокуратури
Наступна новина У Луцьку жінці видалили пухлину, яка містила п'ять літрів рідини
Останні новини
Схожі новини