У Луцьку відкриється приватна школа «Years» Валентини Галущак. Чим заклад особливий?

У Луцьку відкриється приватна школа «Years» Валентини Галущак. Чим заклад особливий?
Валентина Галущак

2020 року в Луцьку відкриється нова приватна школа – «Колегіум Years».

«Школа інтелекту, свободи і щастя» – саме так описує заклад його засновниця Валентина Галущак.

Про особливості школи вона розповіла під час презентації 8 лютого.

Ми зібрали для вас найважливіше.

Як виникла ідея відкрити приватну школу?

«18 років я працюю в університеті. Маю можливість спілкуватись з першокурсниками. Щороку я спостерігаю, якими вчорашні випускники шкіл приходять в своїй більшості в університет. Перелякані, бояться викладачів, бояться висловити свою думку, помилитись, поставити запитання.

Вони невпевнені в собі, пасивні, не читають книг, не мають хобі і не мають цілісного уявлення про те, якими ж вони хочуть бути. Вони не до кінця розуміють, що їх захоплює, мотивує, а що зовсім не підходить. Їм важко визначити цілі. Я задумувалась, чому так відбувається».

  *       *       *

«2017 року я була в США. Це була подорож, пов’язана з вивченням їхнього освітянського досвіду. Я побувала у дуже великій кількості навчальних закладів і тоді зрозуміла, що зробити якісний заклад можна і в Україні».

  *       *       *

«В Україні разом з командою освітян я вивчала, чи ставить сьогодні традиційна школа цілі щодо свого випускника і якщо ставить, то які. Виграти олімпіади, конкурси академії наук? Виступити на звітному концерті? Здати ЗНО? Отримати атестат з відмінними оцінками? Які є цілі? Що є кінцевим результатом перебування дитини 11 років в школі – отримати освіту чи сертифікати ЗНО?»

  *       *       *

«Що ми в цілому спостерігаємо в системі освіти? Що відбувається в школі, якщо ми вчимо англійську роками і не можемо нею розмовляти? Чому ми вчимо біологію 8 років і не завжди можемо назвати всі дерева в парку?

Чому ми розв’язуємо рівняння з двома невідомими і дуже часто не знаємо, як підійти до вирішення життєвих рівнянь з такою самою кількістю невідомих? Чи достатньо випускникам традиційної програми, яка пропонується?»

  *       *       *

«Ми достеменно не знаємо, які професії будуть затребуваними через 10-12 років. Наші діти будуть жити в зовсім іншому світі і ми сьогодні не можемо спрогнозувати, в якому саме».

  *       *       *

«Що ж потрібно нашим дітям, щоб вони відчували себе впевненішими у світі, що швидко змінюється?

Вміння вчитись і адаптуватись до нового, вміння працювати в команді, розуміння різних культур, вміння ставити цілі і нести відповідальність за їх виконання, вміння безпечно жити в цифровому світі та користуватись інформацією.

Чи є сьогодні школи, які ставлять перед собою такі цілі?

Є. І приватні, і державні. Я спілкувалась з директорами та педагогами цих шкіл. Надихаючись їхніми історіями успіху, я написала проект «Школа як відкрита система» і, власне, на цій філософії будується наш «Колегіум Years». 

Із вересня 2019 року наша команда педагогів працює над концепцією та підвищує свою професійну майстерність».

Яким буде випускник «Колегіуму Years»?

«Наші викладачі пройшли багато тренінгів і семінарів. Для чого ми це робимо? Щоб досягнути тих цілей, які ми як школа ставимо до свого випускника. Яким ми його бачимо? Ми хочемо сформувати нашого випускника з певним набором чеснот, навичок і знань».

  *       *       *

«Ми хочемо розвинути у наших учнях такі чесноти, як емпатія, емоційна компетентність, сміливість, ввічливість, оптимізм, патріотизм, гідність, толерантність, відповідальність, чесність, наполегливість.

  *       *       *

Ми хочемо сформувати в них такі навички, як ненасильницька комунікація (спілкування без приниження співрозмовника), медіація (вміння управляти конфліктами), колаборація (вміння працювати в команді), постановка цілей та тайм-менеджмент, здатність до самоосвіти, вміння робити вибір, вміння критично мислити, здоровий спосіб життя, проактивність, адаптивність, відчуття цілісності і вміння бути щасливим».

Які предмети вивчатимуть в «Years»?

«Знання ми умовно «упакували» так:

► мовознавчий блок (українська мова і література; іноземні мови – англійська, польська, німецька; світова література, риторика);

► природничий блок (фізика, хімія, екологія, біологія, географія);

► математика та ІТ (алгебра, геометрія, програмування, логіка, інтернет-технології, робототехніка,  SMM);

► суспільні науки – (історія, філософія, психологія, право, економіка і бізнес, емоційний інтелект);

 мистецтво (літературна творчість, музика, арт, акторська майстерність (драма), хореографія, фото- і відеографія, дизайн);

 фізична культура і спорт (оздоровча гімнастика, йога, спортивні секції)».

Чим особливий «Колегіум Years»?

«Які наші особливості?

► Інноваційна навчальна програма, яка базується на поєднанні програм нової української школи і наших власних авторських розробок

► Індивідуальний план розвитку кожної дитини, який визначається разом з вчителем, психологом, батьками та дитиною і враховує особливості дитини.

► Поглиблене вивчення англійської мови із систематичним залучення носіїв мови та використанням інформаційних технологій.

► Професійна команда педагогів.

► Збалансоване поєднання академічного навчання, творчих занять і фізичного навантаження».

За якими методиками відбуватиметься навчання?

«Ми будемо використовувати у нашому освітньому процесі такі методи:

Projekt-based learning – метод навчання, який максимально залучає дитину до реальних проектів, які є важливими на сьогодні і які є значущими для дитини.

Case Study – інтерактивний метод навчання, який дозволяє максимально наблизити навчання до реальної практичної діяльності і сприяє розвитку винахідливості дитини, а також вміння вирішувати проблеми, розвиває здібності проводити аналіз і діагностику проблем.

STEM-підхід – вивчення точних і природничих наук з першого класу за особливою творчою методикою, яка дозволяє вирішувати прикладні завдання у різних сферах життя».

«Усі ці методи орієнтовані на стимулювання живого інтересу дитини до нової інформації та нових ідей. Вони сприяють розвитку вільного мислення, жвавої думки, здатності мислити системно і розумно.

Вони тренують навички, які навчають дітей бути не тільки відкритими, але й такими, які вміють аналізувати і бути готовими приймати рішення протягом всього життя».

  *       *       *

«Освітнім консультантом школи «Years» є Юрій Гайдученко. Це тренер, автор і розробник низки курсів для вчителів, освітній експерт ГО «Освіторія», сертифікований учитель-експерт Microsoft, переможець ХІІ Всеукраїнського конкурсу «Учитель-новатор 2016», увійшов у ТОП-10 найкращих учителів України за версією Flobal Teacher Prize Ukraine 2018».

Яка інфраструктура в «Years»?

«У нас буде окреме приміщення. Зараз там триває реконструкція. Також буде бібліотека, простір для відпочинку та самостійної роботи, їдальня, спортивний зал, спортивний та ігровий майданчики».

  *       *       *

«Ми забезпечимо ІТ-сервіс – інформаційну платформу, електронний щоденник, інтерактивні дошки та підлоги, сучасне програмне забезпечення і гаджети, 3D-принтер».

 

«Буде власна кухня з професійним устаткуванням. Забезпечимо збалансоване якісне харчування. Меню розроблене дієтологами з урахуванням вікових особливостей організму дитини».

  *       *       *

«Система безпеки передбачає систему контролю доступу в приміщення, відеоспостереження, пожежну і охоронну сигналізації, цілодобову охорона території».

  *       *       *

«У нас буде медсестра та логопед».

Як працюватиме колегіум «Years»?

«Колегіум розрахований на 150 дітей, які будуть навчатись за двома рівнями: початкова школа та середня базова освіта.

Цього року відкритий набір до 1-го та 2-го класів, а також класів підготовки до школи».

  *       *       *

«Школа повного дня діятиме з 8:30 до 18:30. Навчальний процес буде з вересня по червень. У липні та серпні – тематичні табори за бажанням».

  *       *       *

«У класах може бути до 17 дітей з можливістю навчання однієї дитини в класі на інклюзії з асистентом».

Що входить до комплексу навчальних послуг??

Кожен учень отримає: індивідуальний план навчання; регулярні практики і заняття, спрямовані на розвиток емоційної зрілості, лідерських якостей, концентрацію уваги; різноманітні гуртки і студії; власну економічну гру (валюта школи); тематичні табори під час канікул; подорожі та екскурсії в межах міста; сучасне комфортне приміщення; супровід психолога; збалансоване харчування»

Як стати учнем «Years»?

«Є 5 кроків, щоб приєднатись до спільноти «Years». Треба заповнити онлайн-заявку на вступ до 1 квітня. Прийти з дитиною на співбесіду до психолога і вчителя англійської мови. Підписати договір навчання. Оплатити одноразовий вступний внесок і першу частину за навчання. Привести дитину на навчання 1 вересня».

  *       *       *

«Школа – це не підготовка до життя, це частина життя. Було б дуже добре проживати це життя цікаво і щасливо. Ми запрошуємо вас разом із нами в колегіум «Years».

Презентація школи «Years»


Записала Наталя ХВЕСИК

Фото: Ірина КАБАНОВА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Там, де народилася УПА. На Волині відкрили 64-кілометровий історико-краєзнавчий туристичний маршрут
Наступна новина «На голих стегнах співачки бандурі некомфортно», – Галина Конах про відбір на Євробачення
Останні новини
Схожі новини