У Луцьку відзначили столітній ювілей «Сююзу українок». ФОТО

У Луцьку відзначили столітній ювілей «Сююзу українок». ФОТО
https://www.volynnews.com

Одна з найпотужніших громадських організацій «Союз Українок», що має на меті виховання національно свідомої молоді та утвердження сильної та соборної України, відзначає столітній ювілей.

Урочистості до 100-річчя створення ВГО «Союз Українок» відбулися 25 листопада у Палаці культури міста Луцька, пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Всеукраїнська організація «Союз Українок» сьогодні гідно репрезентує українське жіноцтво на міжнародних форумах в Україні та світі. А у січні 2014 року «Союз Українок» увійшов до комітету жіночого спротиву. Основна місія організації – об’єднання українських жінок на утвердження історичних святинь, національних ідеалів, духовної культури, виховання нової генерації молоді, здатної збудувати правову демократичну українську державу.

«Союз Українок» започаткував діяльність 1918 року, об’єднавши громадські організації, що розрізнено діяли в Галичині, у товариство з головним відділом у Львові. У грудні 1921 року товариство об’єднувало жіночі організації Наддніпрянщини, Буковини, Волині, Закарпаття у всеукраїнську організацію, головна мета якої – боротьба за незалежність і соборність України. Цього ж року відбувся З’їзд українських жінок.

У 1928 році «Союз Українок» очолила Мілена Рудницька, посол до Польського сейму, делегатка української парламентарної репрезентації до Ліги націй. Вона вперше сповістила світові про голод в Україні як знищення комуністичним режимом української нації. У 1939 році на довгих 50 років організація була заборонена більшовицькою владою як націоналістична. 1990-ті роки стали часом відновлення діяльності «Союзу Українок» у низці областей від Волині до Луганщини.

Організація постала як всеукраїнська жіноча громадсько-просвітницька організація з місцем знаходження у Києві, її головою обрали громадську і політичну діячку, поетесу Атену Пашко-Чорновіл.

«Союз Українок» Волині підняв із забуття ім’я Галшки Гулевичівни – волинянки, великої українки, на чию честь тепер названа одна з вулиць міста, відкритий барельєф, а обласна організація носить її ім’я. Жодна патріотична акція у місті та області не минає без участі союзянок.

На початку заходу вшанували воїнів-захисників. Від учасників урочистої академії поклали квіти до стели Небесної Сотні та Героїв АТО, а також до пам’ятника Лесі Українці та барельєфу Галшці Гулевичівні.

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл привітав присутніх з ювілеєм «Союзу Українок» і зазначив, що у цей день вшановують небайдужих українок, які, окрім повсякденних невидимих справ займаються великим об’ємом громадської роботи, втілюючи Божий задум, адже Господь, створивши Адама, побачив, що чоловікові недобре бути самому.

Митрополит зауважив, що є жінки, які тягнуть чоловіка донизу, але більшість жінок чоловіка штовхають вперед, підтримують, підбадьорюють у житті чи на фронті. Владика наголосив, що наше суспільство шанує жінку, не обмежує її в правах, можливостях. Михаїл подякував учасницям організації за небайдужість, за те, що вони встигають і виховувати дітей, і вести активну громадську діяльність.

Також він вручив церковні відзнаки. Так, орденом Святителя Миколая нагородили заступницю голови «Союзу Українок» Віру Чайковську, орденом святої великомучениці нагородили референтку «Союзу Українок» Ориславу Сидорчук.

Михаїл пожартував, що «найбільш надокучливою українкою» є Любов Ганейчук, яка очолює Волинський відділ «Союзу Українок», адже вона завжди небайдужа, завжди звертається до нього з ініціативами.

Голова ВГО «Союз Українок» Орислава Хомик зазначила, що 100 років тому попередниці сучасних українок ставили за мету існування в державі української мови, виховання підростаючого покоління на національних принципах, отримання державою усіх важелів незалежності. З цими ж завданнями працюють і сьогодні. Вона зауважила, що волинянки активно розбудовують обласну організацію «Союзу Українок». Орислава Хомик побажала присутнім миру і в мирній державі розбудовувати життя до європейського рівня.

Любов Ганейчук зауважила, що організація має славне минуле, сьогодення та майбутнє, адже в організацію увійшли найкращі жінки Волині. Вона подякувала за роботу посестрам-представницям районних та міських організацій «Союзу Українок». З її слів, вони гідні найвищих нагород, є елітою нації, адже без них не минав жоден патріотичний захід, починаючи від Ланцюга Злуки та акцій за синьо-жовтий прапор у Києві.

Народний депутат Ірина Констанкевич подарувала представницям організації сотню примірників двомовного українсько-англійського видання «Лісової пісні» Лесі Українки, яке реалізували за кошти Союзу Українок Америки. Переклад здійснили у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки.

Перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад побажав, аби цей столітній ювілей був не єдиним. Він нагадав 1938 рік, коли польська влада не давала розвиватися цьому союзу, вони мусили перформатовуватися, але надалі піднімали культ жінки, берегині. Також Недопад наголосив, що за радянських часів жінки – представниці Української Гельсінської спілки – налаштовували чоловіків не відмовлятися від своїх переконань і не йти на співпрацю із владою.

Посадовець вручив подяку міського голови за вагомий внесок у становлення українського жіночого духу, плідну працю в ім’я утвердження національної ідеї, духовного відродження українського народу, вірність і принциповість утвердження ідеалів незалежної України, а також з нагоди сторіччя «Союзу українок» Любові Ганейчук.

Також з вітальними словами до представниць «Союзу Українок» зверталися заступник голови ОДА Сергій Кошарук, перший заступник голови облради Олександр Пирожик та нардеп Ігор Лапін.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Росія застосувала зброю проти українських кораблів у Керченській протоці: є поранений
Наступна новина Російський спецназ захопив три українські судна
Останні новини
Схожі новини