У Луцьку викопали єврейський надгробок. ФОТО

У Луцьку викопали єврейський надгробок. ФОТО

Під час проведення земляних робіт у Луцьку знайшли фрагмент надгробку (мацеви) з єврейських поховань міста.

Це сталося 7 квітня на вулиці Рівненській під час риття траншеї, пише ВолиньTimes. Надгробок знайшли на будівельному майданчику навпроти Луцького автозаводу. Про це повідомили істориків пильні громадяни. На місце виїхали представники Меморіальної фундації «Сефер Волинь», ортодоксальної єврейської релігійної громади м. Луцька та активісти громадської організації «Громадська рада Волині».

Траншею обстежили, але більше нічого не знайшли. Швидше за все, фрагмент могильної плити потрапив сюди зі зруйнованого після війни єврейського цвинтаря, що був розміщений неподалік на пр. Волі. А землю звідти використали при будівництві споруд радянського часу – пише видання.

Залишки надгробка перевезли на цвинтар в урочищі Причищизна. Тут, в рострільних ямах, похована більшість єврейського населення воєнного Луцька. Равин Луцька Моше Меїр Матусовський провів тут обряд та молитву.

Довідково. В довоєнному Луцьку проживало понад 70% євреїв. 90% з них стали жертвами Голокосту. В урочищі Причищизна біля села Полонка Луцького району в серпні-вересні 1942 року нацисти розстріляли  25 тисяч 658 євреїв. 10 червня 1990 року тут  відкрили меморіальний комплекс. У центрі поховання - пагорб заввишки 3 метри, до вершини якого ведуть кам'яні сходи. Тут встановлено пам'ятник з граніту. На ньому вибито текст українською, івритом та ідиш. Пагорб огороджений 1,5-метровим чавунним парканом.

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Порошенко оголосив, коли і де чекає Зеленського на дебати
Наступна новина «Гав» краще без «но»: у Луцьку оригінально обладнали «собачий» майданчик. ФОТО
Останні новини
Схожі новини