У Луцьку всихають майже 5 тисяч каштанів. Чому

У Луцьку всихають майже 5 тисяч каштанів. Чому

У Луцьку через ураження іржею та мінуючою Македонською міллю всихають майже 5 тисяч каштанів. Через інфекції та шкідники дерева ослаблені. Хвороба, яку вперше виявили у 2007 році, була привезена з-за кордону автомобільним і залізничним транспортом. Боротися зі шкідниками та хворобами продовжують до цього часу.

Про це розповіла Суспільному керівниця міського відділу екології Оксана Лисак.

"У зв’язку з тим, що місто має прикордонне положення, ми перші потрапили під цей негативний вплив захворювання, зокрема наші зелені насадження. Тому що принесене воно (хвороба – ред.) з європейських країн", – розповіла Оксана Лисак.

Природних шкідників, які б знищували міль на каштанах, каже науковиця Катерина Сухомлін, немає.

"Треба позбуватися заражених дерев, каштанів і треба насаджувати, наприклад липи, берези, якісь інші породи, які не так ушкоджуються шкідниками. Коли заражується листкова пластинка, то через пошкодження проникають бактерії, віруси, грибкові захворювання, що дає додаткове вторинне зараження каштану", – говорить науковиця.

У попередні роки до уражених каштанів експериментальним шляхом застосовували мікроін’єкції: за допомогою пристроїв, подібних на шприц, робили у стовбурі дерева отвір, через який вводили спеціальні лікувальні препарати.

Читайте також: Виразковий рак, кліщі, грибок: чим хворіють луцькі дерева та чи будуть їх лікувати

"На жаль, вони (препарати – ред.) вчасно не були заліцензовані на території України і ми не могли ними користуватись", зазначила екологиня.

Після цього, зі слів посадовиці міськради, для лікування каштанів екологи застосовували препарати, котрі в України сертифіковані, проте отримали частковий результат. Оксана Лисак додала: наразі екологи досліджуватимуть концентрацію препаратів і спосіб їх введення для отримання найкращого результату.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У МОЗ дозволили комбінувати вакцини проти ковіду Pfizer i Moderna
Наступна новина Начальниця управління Волинської ОДА, яку звинуватили у хабарі, повернулася до роботи
Останні новини
Схожі новини