У Луцьку збирали персональні дані прихильників Порошенка, Тимошенко і Кошулинського

У Луцьку збирали персональні дані прихильників Порошенка, Тимошенко і Кошулинського

У Луцьку агітатори за кандидатів у президенти збирали персональні дані їх прихильників. Намети, в яких збирали таку інформацію, були на користь Юлії Тимошенко, Петра Порошенка та Руслана Кошулинського

Про це повідомляє Громадянська мережа Опора. 

У лютому спостерігачі Опори виявили кілька випадків централізованого збору персональних даних потенційних виборців у наметах одразу трьох суб'єктів виборчого процесу – кандидатів у Президенти України Юлії Тимошенко, Петра Порошенка та Руслана Кошулинського.

7 лютого представники Опори у Луцьку здійснювали спільний рейд із поліцією, під час якого виявили централізований збір персональних даних у наметі із зображенням кандидатки у президенти Юлії Тимошенко. У наметі, розташованому поблизу будинку на вулиці Ковельській, 2,  роздавали газети із зображенням лідера партії. Окрім того, двоє жінок опитували перехожих, чи є вони прихильниками вказаної кандидатки. Дані тих, хто давав позитивну відповідь, фіксували. Зокрема, записували прізвище, ім’я та по батькові, а також контактні телефони та адреси проживання. Натомість мету збору даних та дозволу на їхню обробку не повідомляли.

Збір персональних даних у наметах на користь чинного Президента і, водночас, кандидата у Президенти Петра Порошенка виявили представники ОПОРИ 15 лютого. Зокрема, у кількох наметах, встановлених в різних локаціях міст Луцька та Нововолинська, активісти проводили опитування громадян, чи є вони прихильниками Петра Порошенка. В разі ствердної відповіді потенційним виборцям пропонували повідомити: «Яку інформацію про Петра Порошенка та діяльність на його підтримку ви хотіли би отримувати (оберіть усі бажані варіанти)». З-поміж варіантів були зазначені такі: «Я хочу отримувати інформацію про нові ініціативи Петра Порошенка», «Я хочу отримувати інформацію про зустрічі з Президентом та лідерами його політичної команди», «На волонтерських засадах я можу поширити агітаційні матеріали серед своїх друзів та знайомих», «Я хочу бути спостерігачем чи членом дільничної виборчої комісії на виборах Президента (виключно на волонтерських засадах)», «Інше (прохання вписати)».

Далі у анкеті йшлося: «Для того, щоб ми могли вчасно повідомляти вас про важливі новини або, наприклад, запросити на зустріч з Президентом, прохання надати інформацію: прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, мобільний телефон, електронну пошту, поштовий індекс, область, населений пункт, район. Вулицю, будинок, квартиру, а також поставити особистий підпис».

В кінці анкети зазначалося: «Шляхом підписання цієї анкети я надаю згоду на обробку та використання моїх персональних даних у відповідності до Закону України «Про захист персональних даних» та надаю згоду надсилати мені листи, повідомлення, газети та інші матеріали за зазначеними в анкеті номером телефона, поштовою та електронними адресами».

У лютому на Театральному майдані у Луцьку спостерігачі також кілька разів виявляли факти централізованого збору персональних даних у агітаційному наметі на користь Руслана Кошулинського. Перехожим, а також і представнику ОПОРИ, пропонували заповнити «Анкету прихильника» кандидата, де також просили вказати свої персональні дані, зокрема, прізвище, ім’я та по батькові, контактний телефон і електронну адресу. У самій анкеті був виявлений пункт про надання громадянами згоди на обробку та використання їх персональних даних.

Давідково: Згідно із частиною 2 статті 11 Закону України «Про інформацію»  не  допускаються  збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків,  визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини. До конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров'я, а також адреса, дата і місце народження.

Також відповідно до частини 6 статті 6 Закону України «Про захист персональних даних» не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина За тиждень до нової церкви приєднались 15 парафій, – Волинська єпархія ПЦУ
Наступна новина На Волині піймали посадовця виконавчої служби, який вимагав хабар. ФОТО
Останні новини
Схожі новини