У Львові почнуть проводити трансплантацію кісткового мозку

У Львові почнуть проводити трансплантацію кісткового мозку
Фото ілюстративне

У Львівській лікарні швидкої допомоги почнуть проводити трансплантацію кісткового мозку для дорослих. Наступного року тут відкриють відділення ТКМ на 12 боксів і розпочнуть надавати допомогу українцям з раком крові, лімфомами та імунодефіцитами. 

Про це на своїй сторінці повідомив волинянин, очільник медзакладу Олег Самчук.

«Великою мірою це відбудеться завдяки допомозі Міністерства охорони здоров'я України і особисто міністра Віктора Ляшко. Зокрема, вчора бюджетним комітетом ВР, у складі якого є наш хороший друг Ростислав Тістик, була підтримана пропозиція МОЗ виділити на Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова майже 30 млн грн у якості субвенції на закупівлю необхідного для трансплантації кісткового мозку (ТКМ) обладнання. Весь наш великий колектив щиро за це вдячний!», – йдеться у дописі.

«Чому це так важливо для України і Львова? За потреби у 750 алогенних ТКМ щороку, цьогоріч в Україні їх виконано лише 47. Алогенна ТКМ - це пересадження гемопоетичних стовбурових клітин від родинного чи неродинного донора. Люди, які не мають змоги отримати таку допомогу в нашій країні, їдуть за кордон, переважно в Туреччину. Платить здебільшого держава. Цьогоріч це майже півмільярда гривень.

Не фінансувати медицину інших країн, а виконувати ТКМ українцям в Україні - це те, що ми точно можемо зробити. Досвід органної трансплантації доказ тому», – додає лікар.

Допоки у лікарні ремонтують приміщення, споруджують стерильні бокси, закуповують обладнання, паралельно навчають фахівців і починають працювати.

Нагадаємо, лікар з Волині увійшов до сотні найвпливовіших людей України


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Верховна Рада провалила підвищення зарплат медикам
Наступна новина «Треба визначати пріоритети і за рік-два завершувати». Микола Буліга. ІНТЕРВ'Ю
Останні новини
Схожі новини