У людей страху не було: волиняни пригадали, яким був «живий ланцюг» у 1990 році

У людей страху не було: волиняни пригадали, яким був «живий ланцюг» у 1990 році

Ідея організувати "живий ланцюг" до 71-ої річниці проголошення Акту Злуки зародилася у Луцьку під час мітингів на Замковій площі наприкінці 80-х років минулого століття.

Про це розповів Суспільному один з організаторів, перший голова крайової організації Народного руху України на Волині Михайло Тиский.

Як зазначив Михайло Тиский, Всеукраїнська акція "живий ланцюг", що відбулася 21 січня 1990 року, стала символом єдності українців. Тоді тисяча людей пройшли маршрутом Львів – Рівне – Київ, тож про пам'ятну, історичну дату сучасники мають пам'ятати.

"На той час осміліли люди, що не треба було нічого. Ми написали від руки оголошення і прийшло тисяча людей. Рух показав свою силу. І дійсно. Ось той ланцюг від Львова, хотіли через Луцьк, але завагалися. З Львова до Рівного, а там до Києва", – каже чоловік.

Волинські рухівці повинні були забезпечити "живий ланцюг" від Рівного у напрямку Києва на 50 кілометрів. Люди йшли сім'ями, з дітьми та прапорами в руках, – розповів учасник "живого ланцюга" 1990-го року у День Соборності, художник Віталій Мельник. За його словами, були такі, хто вітав учасників акції, а були й ті, хто казав – "застрелять".

"Нам дали біля Гощі, за Рівним там. Ну, приїхали ми той відрізок, бо зі Львова до Києва. Ми стали метрів за 50 один від одного, а тут почали люди йти з села. Нам треба п'ять хвилин постояти, ми годину стояли. Машини усі з прапорами, через Рівне їдемо", – розповів Віталій Мельник.

За його словами, у людей страху не було. На одній зі вітлин, яку приніс з собою – ущент заповнена людьми Замкова площа.

Ще один пам'ятний фотознімок тих часів – це світлина проголошення Акту Злуки на Софійській площі у Києві.

Нині це фото є експонатом виставки у Волинському краєзнавчому музеї, що присвячена Українській революції 1917-1921 років, – зазначила наукова співробітниця музею Яна Лис.

За її словами, Акт злуки, що свідчить про об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в соборну країну, був урочисто проголошений 22 січня 1919-го в Києві.

«Соборність – це і пік Української революції, і гордість України, і велике застереження. Після, власне, заключення соборності, об’єднання армій Наддніпрянської України і Західної України здобули ряд перемоги і були славетні сторінки, але між політиками було дуже багато суперечностей. Результатом суперечностей стало те, що, на жаль, 100 років тому ми втратили незалежність», – додала наукова співробітниця музею.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У місті на Волині згоріла машина. ФОТО
Наступна новина Хлопцям вони сподобались: як в Гіркій Полонці в'яжуть кікімори для військових. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини