У МОЗ спростували популярні фейки про вакцинацію від COVID-19

У МОЗ спростували популярні фейки про вакцинацію від COVID-19

Найпопулярніші фейки про вакцинацію проти коронавірусу спростували у Міністерстві охорони здоров'я України.

Один з фейків, що вакцина Covishield є "генериком", який не має нічого спільного з вакциною Oxford/Astrazeneca, пише УНН.

"Covishield виготовляють в індійському Інституті сироватки крові (Serum Institute of India) за ліцензією AstraZeneca. По суті, Covishield — це та сама вакцина AstraZeneca, тільки виготовлена на індійському заводі. Вона схвалена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ). Дозвіл на її використання також дали Велика Британія, Канада, Європейський Союз та Індія.

В Україні теж ретельно вивчили всі документи, які надав виробник, та 22 лютого 2021 року зареєстрували цю вакцину для екстреного застосування", - пояснюють у міністерстві.

Також у МОЗ спростували міф про те, що індійський Інститут сироватки (Serum Institute) не має української національної GMP-сертифікації, а тому вакцину його виробництва буцімто не можна застосовувати. Там пояснили, що GMP (належна виробнича практика) є процедурою, яка гарантує якісне виробництво продукту, з дотриманням всіх стандартів.

"Дійсно вакцина Covishield не має української національної GMP-сертифікації. Але вона має її в Індії — країні, де її виготовили. Індійської GMP-сертифікації достатньо для того, щоб застосовувати цю вакцину в Україні. За наказом Міністерства охорони здоров’я №227 від 10 лютого 2021 року, при спрощеній процедурі реєстрації вакцини для екстреного застосування дозволяється використовувати GMP країни виробника", - уточнили у МОЗ.

Також в мережі поширюється інформація про те, що вакцина проти коронавірусу спричиняє розсіяний склероз. Але це також фейк.

"Насправді лише в єдиному випадку при випробуванні вакцини AstraZeneca повідомили, що у волонтера виявили розсіяний склероз, в іншому — запалення спинного мозку. В обох випадках експерти дійшли висновку, що хвороба не мала стосунку до вакцинації", - пояснили і міністерстві.

Не є правдою інформація і про те, що вакцина Pfizer призводить до безпліддя у жінок.

"Насправді якщо вакцина може викликати імунну відповідь проти плацентарного білка, те саме відбувалося б під час захворювання на COVID-19. Це означало б, що мільйони жінок дітородного віку по всьому світі, які перенесли COVID-19 за останній рік, не можуть мати дітей. А це неправда", - аргументували в міністерстві.

Читайте також: 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині вже вакцинували 273 особи. За минулу добу – 60
Наступна новина Велике будівництво: як змінюється приймальне відділення Волинської обласної лікарні
Останні новини
Схожі новини