У Нововолинську розповіли, хто відповідає за газові труби у будинку

У Нововолинську розповіли, хто відповідає за газові труби у будинку
Фото ілюстративне

У Нововолинську більше 200 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Відповідно до нових змін у Законі «Про житлово-комунальні послуги» вони відповідальні за газові мережі всередині свого будинку. Особливо актуальна ця тема напередодні опалювального сезону, адже в шахтарському місті мешкає близько 30 тисяч споживачів природного газу. 

Представники компанії «Волиньгаз» і начальник відділу будівництва, комунального господарства і газифікації Нововолинської міськради Богдан Миронюк зустрілись із головами ОСББ та мешканцями Шахтарського мікрорайону, повідомили у пресслужбі газовиків.

Тема розмови просто неба – законодавчі зміни про газові мережі: хто обслуговує їх та хто відповідає. 

Фахівці розповіли людям, що внутрішньобудинкові газові мережі тепер може обслуговувати компанія, яка має необхідні дозволи та ліцензію, зокрема «Волиньгаз». Її обирають співвласники будинку самі. Це означає, що ця послуга є ринковою. Обслуговування мереж у багатоповерхівці здійснюється за кошти співвласників.

«Питання глобальне – життя, здоров’я та безпека мешканців багатоповерхівок. Законодавець так передбачив, що оператор газорозподільної мережі (ГРМ), тобто АТ «Волиньгаз», відповідає за обслуговування газових мереж низького та середнього тиску і споруди на них лише до межі будинку, – наголошує начальник Володимир-Волинського відділення «Волиньгаз» Олег Бомазюк. – Внутрішньобудинкові газові мережі – це всі газові мережі від вентиля на вході в будинок. Тобто всі газові труби на фасадах будинку та всередині будівлі і квартири. Це вже зона відповідальності ОСББ». 

Оператор ГРМ «Волиньгаз» уже не обслуговує внутрішньобудинкові системи газопостачання, як було раніше. Це зона відповідальності власника або управителя будинку. Він і відповідає за їх технічне обслуговування з певною періодичністю.

Договорів з ліцензійними компаніями, які виконують тепер ці роботи в Нововолинську та Володимирі-Волинському, не поспішають укладати. 

«Тому може бути велика загроза під час опалювального сезону, аварійні ситуації у висотках. З ким би не уклали власники договорів, то треба ще обов’язково укласти акти розмежування та балансової належності і експлуатаційної відповідальності сторін, – радить не зволікати і вирішувати ці питання начальник відділу технічного обслуговування «Волиньгаз» Роман Шабала. – Усі зміни щодо газових мереж передбачені такими нормативними документами, як Закон України «Про житлово-комунальні послуги», «Кодекс газорозподільних систем», прийнятий держорганом НКРЕКП, Правила безпеки систем газопостачання».

Підтримав газовиків і розповів нововолинцям про головні нововведення й керівник профільного відділу Нововолинської міськради Богдан Миронюк.

Посадовець каже, що в стінах владних кабінетів на цю тему організовували чимало зустрічей. Але й до їхніх пропозицій у Києві народні обранці не дослухались і правок, які пропонували представники влади, не врахували. Просить містян краще вникнути в законодавчі зміни і оперативніше відреагувати та прийняти рішення – хто ж обслуговуватиме газові мережі в будинку.

«Людям, які мешкають у приватному будинку, легше, адже вони фактично самі за все відповідають. Закон передбачає, що газові мережі в індивідуальному будинку належать його господареві. А от мешканці багатоповерхівок звикли з радянських часів до того, що хтось за них усе вирішує та робить. Законодавці вже вирішили змінити таке мислення мешканців багатоквартирних будинків і прописали чітко ці межі відповідальності. 

Хочу, аби люди ці зрозуміли: закон змінити ні влада, ні газовики не можуть. Його треба виконувати всім учасникам: споживачам, управителям і виконавцям послуг.  Аналогічна ситуація із теплом, водою та світлом», – розповідає Богдан Миронюк.

У голів ОСББ та мешканців  Шахтарського мікрорайону, які долучились до обговорення теми внутрішньобудинкових газових мереж, було чимало запитань. Усі учасники заходу прийняли рішення найближчим часом детальніше обговорити законодавчі зміни в ширшому колі представників ОСББ під час наради.

Газовики, ініціюючи зустріч із нововолинцями, невипадково обрали місце – густонаселений мікрорайон міста. Неподалік, у сусідньому будинку, був летальний випадок: отруїлись чадним газом матір і немовля.

Цей випадок на одній із нарад із представниками луцьких ОСББ у вересні аналізував представник з управління Держпраці Сергій Черепанський.

Він нагадав: двічі на рік волиняни повинні подбати про те, щоб газові прилади в помешканні працювали справно. Треба звернутись до фахівців за обстеженням, а також домовитись зі спеціалістами, щоб почистили димовентканали. 

«Окрім газових мереж, є ще й газова плита і колонка в квартирі та будинках волинян. Нещодавно ми проводили розслідування щодо нещасних випадків. Зокрема, в Нововолинську, загинули матір і дитина. І, як виявилось, нема там договору на обслуговування, ніхто газових приладів не обстежував насправді. Продукти горіння всі потрапили в квартиру та призвели до біди.

Наголошую: балансоутримувач повинен робити технічне обслуговування. Не забувайте, будь ласка! Пояснюйте своїм мешканцям будинку, щоб люди знали, до яких наслідків нехтування правилами може призвести», – акцентував Сергій Черепанський. 

Тож, без актів розмежування та укладеної угоди на обслуговування мереж АТ «Волиньгаз» не має юридичних підстав проводити їх технічне обслуговування та відповідно до правил безпеки систем газопостачання, проводити розподіл природного газу.

Власники або співвласники житла мають можливість обрати ліцензовану компанію для здійснення технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Перш ніж обрати надавача послуги, співвласники повинні підписати акти розмежування з АТ «Волиньгаз», що є прямою вимогою законодавства.

Більше інформації та роз’яснень з приводу технічного обслуговування, ремонту внутрішньобудинкових систем газопостачання споживачі газу можуть одержати за номерами телефонів: (0334) 77-69-18 або 067 361 48 40.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні з аукціону продадуть 40 тонн монет
Наступна новина Як лучанам отримати гроші замість «пакунка малюка» та де їх можна витратити
Останні новини
Схожі новини