Як лучанам отримати гроші замість «пакунка малюка» та де їх можна витратити

Як лучанам отримати гроші замість «пакунка малюка» та де їх можна витратити
Фото ілюстративне

Отримати одноразову допомогу при народженні дитини в Україні за державною програмою «Пакунок малюка» стало дещо складніше. Якщо на початку коробку з усім необхідним для немовляти батькам видавали просто в пологовому, зараз для цього потрібно оформляти карту у банку і приносити копії документів у центри надання адміністративних послуг. 

Окрім того, витратити гарантовані державою 5 тисяч гривень можна тільки у певних магазинах, які вже підписали відповідні договори, пише ІА Конкурент.

У більшості міст та сіл України, однак, ще немає сертифікованих державою точок продажів товарів для дітей. А тому породіллям доведеться чекати, поки такі з'являться, або замовляти необхідне в інтернет-магазинах. 

Журналісти поцікавилися, як у Луцьку отримати «пакунок малюка» і де можна витратити допомогу від держави. 

«Проблем отримати компенсацію немає. Механізм такий: приходить особа, яка народила, або чоловік з документами, заповнює заяву, подає довідку, що не отримували «пакунок малюка» безпосередньо у натуральній формі. Крім того, необхідно оформити у ПриватБанку картку спеціально для «пакунка малюка». 

Кошти приходять на цю картку після того, як людина подає заяву нам. Витратити їх можна у мережах магазинів, які будуть визначені на сайті Мінсоцполітики. Частково вони вже є, але остаточного списку ще не має. Витратити можна лише на товари для дітей та на товари для породіллі», – розповіла директорка департаменту соціальної політики Луцької міської ради Вікторія Майборода

На запитання, де у Луцьку можна реалізувати гроші для дитини, відповіді не отримали. Вікторія Майборода каже, що батькам необхідно стежити за інформацією профільного міністерства, яка оновлюється ледь не щодня, і шукати серед списку свої населені пункти. 

Відстежити магазини можна на спеціальній онлайн-платформі «Пакунок малюка». Тут зареєстровані 139 закладів торгівлі з усієї України, у тому числі інтернет-магазини.

Більшість адрес – із Києва або Київської області. За даними станом на 13:50 24 вересня 2020 року жодного магазину, зареєстрованого у Луцьку, не було.

На території Волинської області є магазини у Локачах («Сонечко»), Рожищі («Барвінок») та Маневичах («Росинка»). Однак, за даними сайту, у них ще не можна розрахуватися карткою «пакунок малюка».

Нагадаємо, у липні 2020-го Кабінет Міністрів ухвалив постанову, згідно з якою замість «пакунка малюка» породіллям будуть видавати соціальну банківську картку з 5 тисячами гривень на рахунку. Однак вже у вересні Верховна Рада проголосувала за повернення сім'ям новонароджених одноразової допомоги «пакунок малюка» у першому читанні. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Нововолинську розповіли, хто відповідає за газові труби у будинку
Наступна новина Посадовців Камінь-Каширської міськради затримали на хабарі
Останні новини
Схожі новини