У Польщі таки набула чинності заборона на аборти, незважаючи на масові протести

У Польщі таки набула чинності заборона на аборти, незважаючи на масові протести
Фото ілюстративне

Постанова Конституційного суду Польщі, яка майже повністю забороняє аборти, набрала чинності 27 січня. Раніше її дію відтерміновували через масові протести.

В уряді Польщі підтвердили, що воно негайно буде опубліковане у Віснику законів, а відтак – набуде чинност. Про це інформує Укрінформ.

В обґрунтуванні до цього рішення судді КТ в середу підкреслили, що ймовірність важкої вади плоду чи невиліковної хвороби, що загрожує його життю “не означає, що ця людина не зможе користуватися повною мірою правами та свободами, гарантованими конституцією у пренатальній фазі життя”.

В Інформаційному центрі уряду Польщі підкреслили, що згідно з конституційними вимогами рішення КТ буде опубліковано у Віснику законів ще в середу.

Що за протести?

Інформація про оприлюднення трибуналом обґрунтування до рішення про аборти викликала негайну реакцію “Загальнопольського страйку жінок” – неурядової організації, яка від початку організовувала багатотисячні протести проти цього рішення КТ Польщі. Її лідерки закликали громадян Польщі виходити на протести на вулиці польських міст.

У Варшаві сотні маніфестантів ввечері зібралися під будинком КТ, а згодом пішли маршем до партійного офісу керівної партії “Право і Справедливість”. Згодом протестуючі, кількість яких зросла до кількох тисяч, повернулася до будинку КТ. Поліція супроводжувала маніфестацію, але не втручалася і не попереджувала через гучномовці що триває період пандемії й діє заборона на масові зібрання.

Лідерка “Загальнопольського страйку жінок” Марта Лемпарт заявила, що у четвер протести проти обмеження абортів триватимуть, а в п’ятницю вона закликала всю Польщу мобілізуватися на загальну акцію протесту у Варшаві.

Читайте також: 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Помер відомий історик з Луцька, професор Волинського національного університету
Наступна новина Депутата Волиньради зі «Слуги народу» включили до комісії з відбору проєктів ДФРР
Останні новини
Схожі новини