«У планах «Луцьксантехмонтаж» – новий мікрорайон на 7 гектарів. І таунхауси». ІНТЕРВ'Ю

«У планах «Луцьксантехмонтаж» – новий мікрорайон на 7 гектарів. І таунхауси». ІНТЕРВ'Ю
Сергій Машевський, керівник відділу продажу «Луцьксантехмонтаж №536»

Ще вчора  то була фактично промзона у бур’янах, вже сьогодні – тут цілі житлові райони. Ці будинки яскраві. Інфраструктура – не яка-небудь. Ліхтарі. Лавки. Балкони. Під’їзди. …Аж до покриття на дитячих майданчиках – все якісно, чітко, відразу, без зайвої реклами.

Так будує у Луцьку тільки «Луцксантехмонтаж №536». Весь маркетинг вписується в одну фразу: «це  стабільність і якість». Там обіцяють і здають. Ті, хто вкладав свої гроші у житло ще напочатку 2000-х, знають, чого то вартує.

Що здано? Чого варто чекати від цієї будівельної компанії у 2020-му? Які плани? На що можуть розраховувати ті волиняни, які виношують наміри купити житло, приглядаються до пропозицій, локацій і зручностей і точно не хочуть бути обдуреними недобросовісними «будівельниками»?

Говоримо із керівником відділу продажу компанії «Луцьксантехмонтаж №536» Сергієм Машевським.

Довідка. ПрАТ «Луцьксантежмонтаж №536» - найпотужніша будівельна компанія Волині. У колективі трудиться більше восьми сотень людей. Традиційно компанія активно будує житлові комплекси та виконує роботи на державних об’єктах. Має 60-літню історію. Гендиректор – Ігор Чорнуха. У 2018-му Конфедерація будівельників України, до якої входить більше 700 профільних підприємств, присудила «Луцьксантехмонтаж №536» перемогу в номінації «Регіональний підрядник», торік ЛСТМ – кращі в номінації «Надійний регіональний забудовник». В умовах Covid-19 компанія призупиняла роботу через карантин, будівельні майданчики не працювали, натомість продовжила роботу з реалізації, організувавши роботу так, як того вимагала ситуація і як максимально зручно клієнтам. 

Там стояло шість старих хат. З цивілізації – тільки світло…

– Якщо вже так пішло, що фішка «Луцьксантехмонтаж» – обіцяти і швидко завершити обіцяні об’єкти, то що здали у 2019-му? Розкажіть про виконані обіцянки.

– У 2019-му ми здали три житлових будинки в Луцьку.

Найперше – багатоповерхівка у районі Арцеулова (8-ма черга будівництва) у ЖК «Оберіг». Фактично 8-й будинок, який збудували у тому мікрорайоні. Зараз ми працюємо над 9-м будинком. У планах там – ще 2.

Ця ділянка дуже цікава. Площа – в межах 5,5 гектара.  Почала забудовуватися ще з 2009 року. Будинок за будинком, до 2019-го уже постало 8 багатоповерхівок. Усі вони обжиті. Повністю підключені до всіх інженерних мереж. Зручні всі пішохідні розв’язки: 10 хвилин до «Променя», близько «Варшавка», «Там-Там» і «Порт Сіті». Поруч - 4 садочки і 2 школи. Це більш спальний район, він непроїзний, практично закритий. З кожним роком ми намагаємося удосконалюватися, враховувати побажання людей. Тут фактично одне паркомісце на одну квартиру. Уже другий рік, як ми перейшли на нові дитячі майданчики і встановлюємо їх там. Покриття – гумове, сертифіковане.

Усього тут буде 11 будинків. Це вже повноцінний новий мікрорайон у Луцьку. Там зараз приблизно тисяча квартир, які здані в експлуатацію, а це десь в межах 3-х тисяч людей, які на цій території живуть.

8-й будинок від ЛСТМ на вул. Арцеулова в Луцьку. ЖК «Оберіг»

– Чим цікавий саме 8-й будинок на Арцеулова?

– 120 квартир. Перший будинок, який ми закінчили у 2019-му. Збудований був у серпні. Поруч – сучасний торгово-офісний центр, щоб забезпечити вже існуючу інфраструктуру ще й приміщенням для оренди офісних площ. Ми відчули таку потребу і спробували її втілити якнайкраще. Там 5 повноцінних поверхів. Частина – обладнані під повноцінні магазини, пошту, аптеку, тощо.

А в будинку все так, як і у всіх об’єктах, які ми здаємо останнім часом: сучасні квартири, тепла підлога, опалення, якісні двері та вікна.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Перемог багато. Але головний здобуток минулого року – наш колектив», – Ірина Патлашинська

– …Поруч – будівельний майданчик. Це, я так розумію, 9-й будинок на Арцеулова? Коли буде зданий?

– Так, зараз ми активно працюємо на тому будівельному майданчику.

Він готується до здачі у 2020-му. 150 квартир. Це десь 8 тисяч метрів квадратних. Цікаво, що частину з них отримають учасники бойових дій (у межах 800 метрів квадратних).

Це земля Луцької міської ради, а ми взяли зобов’язання віддати 10 відсотків від загальної площі під житло учасникам бойових дій і, як завжди, їх сумлінно виконуємо.

– Ви згадали про нові дитячі майданчики. Біля будинків, зданих у 2018-му та 2019-му, можна зауважити справді класні дитячі майданчики, такі собі містечка, де обладнання - хорошої якості. Це принципово у вас: здаєш новий будинок – і не просто гойдалки з пісочницею, а щось масштабніше? Чи щастить тільки особливим локаціям?

– Я казав, що два останні роки ми ставимо дитячі майданчики нові, поліпшеної якості, з гарним дизайном, з сертифікованим покриттям і обладнанням, яке надійне. Сьогодні це дуже важливо покупцеві. Ми це не просто слухаємо, а чуємо і робимо. Якість майданчиків, до речі, то і вимога контролюючих органів, тому це мають робити всі. Інша справа, що хтось просто робить, аби було, а хтось – на совість.

– Кажуть, що особливо популярним серед лучан і покупців квартир зараз є 55-й мікрорайон. «Луцьксантехмонтаж» має там пропозиції?

– Так, маємо будинок на вул. Чорновола, 40, зданий в експлуатацію у 2019-му році. Там – 100 квартир, це в межах 7200 метрів квадратних площі. Там є торгово-офісні площі. Їх небагато: 8 вбудованих приміщень.

Цей будинок (розташований він поруч із готельно-ресторанним комплексом «Срібні лелеки») має цілу історію. Там колись стояли старі хати, шість будинків, в яких взагалі не було комунікацій. Вода – навулиці. Вбиральні – навулиці. З цивілізації – тільки світло. Але разом із тим там жили люди. Усім цим шістьом сім’ям ми запропонували рівноцінні квартири, і вони мали право вибору помешкання. Ми їм виконували ремонтні роботи з оздобленням під ключ. Відповідно, вісім сімей отримало вісім квартир, а нам перейшла земельна ділянка, на якій ми звели будинок.

Цей житловий комплекс ми назвали «Варварівка», адже саме такою була давня історична назва вулиці, на якій і стояли ці шість старих осель. Назву ми помітили тоді, коли побачили документи мешканців цих будинків.  Виходить, що жили вони на Варварівці, а тепер мешкають на Чорновола, 40 (Варварівкою називався колишній хутір біля Луцька, у 30-х роках минулого століття він перетворився на вулицю, а в радянський час став вулицею Чапаєва - авт.)

Там класний сучасний двір закритого типу: він повністю загороджений. Через дорогу – велика парковка, якою мешканці будинку активно користуються. Там сучасні під’їзди. До речі, квартири розкупили дуже швидко. Ми почали їх реалізовувати десь напочатку січня, після свят, а продали – за два місяці.

«Варварівка». Сучасний будинок звели на місці колишнього луцького хутора

– Нічого собі! А в чому секрет таких рекордних строків?

– Просто в людей є такі симпатії до цього мікрорайону. Це наш останній там майданчик. Поруч школа, новий садок. Усі поспішали, очевидно, купити житло від нашої компанії саме тут. Квартири там реалізовані, тепер люди приступили до ремонтів і по трошки вдихають у нього життя. Завжди люблю спостерігати за цим процесом, це надихає.

Наступним після «Варварівки» у 2019-му був «Тріумф». Це будинок на проспекті Перемоги. Це 4-та багатоповерхівка у цьому комплексі. 160 квартир (до цього тут уже було здао 3 будинки на 270 квартир), це біля 9300 метрів квадратних площі.

– Тут, до речі, багатоповерхівки від ЛСТМ теж круто змінили локацію. З промислової - на житлову, яскраву. До речі, буквально за короткий час поруч відкрили приватний садочок. Змінюють вигляд інші споруди. 4-та багатоповерхівка - це вже остання у цьому районі?

– Ні, не остання. У планах ще три житлових будинки на шість під’їздів. Всі є в проєкті. Всі розроблені. Чекають свого часу.

Нам зручно виконувати великі об’єми на великій локації

– Ви часто будуєте цілими мікрорайонами. У чому тут зручність і для будівельної компанії, і для покупців, потенційних мешканців?  

– Зручність освоєння великих площ в тому, що в результаті постає не один великий будинок, а цілий район. У ньому комфортно пересуватися з одного місця в інше, бо всі ці маршрути прораховані і передбачені проєктом. Усе нове. Ми стараємося, щоби все було практично закритого типу. Щоби навіть коли люди мешкають майже в центрі міста, вони не відчували його шуму, галасу, щоб вони мали зони відпочинку і якусь свою «домашню» площу.

Нам зручно, бо ми можемо одразу виконувати великий об’єм роботи на одній локації. Ми маємо для того і колектив, і різні виробничі можливості.

Коли ти починаєш освоювати велику площу, ти туди заводиш всі комунікації, каналізуєш, будуєш газороздатки, електростанцію. Це все нові мережі. Місто росте при кожному новому будинку, який ми здаємо.

– А що нового у цих будинках? От ви кажете про сучасні під’їзди, ми згадували про нові майданчики, що – ще? Нинішнього покупця вже не «візьмеш» просто рівними стінами, образно кажучи.

– Безперечно. У відповідь на запит людей ми тепер робимо у квартирах теплі підлоги. Вони є в кожному з тих нових будинків, про які я вам розповідаю. В кухні, ванні, санвузлі і у передпокої.

Усі будинки із автономним опаленням, з газовим двоконтурним котлом, який гріє воду і забезпечує опалення. Всі будинки із зовнішнім утепленням. А це додає відсотків 30% до енергоефективності будинка, до економії у споживанні газу.

Класні двері. Ми чули зауваження щодо якості дверей. Взяли до уваги і можемо сказати, що ставимо найкращі двері. Тепер чуємо похвалу і подяку за якісні двері. Приємно.

Вікна з п’ятикамерним склопакетом. Тут постійно працюємо з підприємством «Атлант Плюс», це місцева компанія, яка завжди старається працювати на якість. Вони ж і обслуговують вікна, надають весь спектр послуг: щось відрегулювати, глянути, замінити – завжди готові. Це зручно. І головне: у наших будинках одразу після придбання квартири вже не треба наступного ж дня найперше замінити всі вікна, бо ті, що є, - поганої якості. Ми з кожним новим будинком ростемо і з цим явищем успішно боремося.

Одна багатоповерхівок ЖК «Тріумф» на Перемоги у Луцьку

– Яке житло точно буде здане в експлуатацію у 2020-му році? І чи є проблеми з продажем таких квартир?

– Із тих об’єктів, про які я вам розповів, фактично скрізь квартири уже продані. З десяток осель є ще у 8-му будинку ЖК «Оберіг» на Арцеулова. Тому тут реалізація на фінішній прямій. Зараз ми працюємо над тими будинками, які активно готуємо до здачі в 2020-му.

Уже біля 30% 9-ї черги на Арцеулова продано. Три місяці пройшло, як ми почали реалізацію там помешкань.

Ми здаємо 2-гу чергу «Волошкового дому», вона теж практично вся продана. Лишилося до 5% квартир. Це комплекс із двох будинків у селі Липини, практично на межі із містом Луцьк. Один (на 130 квартир) ми здали у 2018-му році. У червні готуємося здати наступний, на 160 квартир. Закритого типу.

Будуємо і на вул. Залізничній, перед колишнім обласним ДАІ в районі Набережної. Одну багатоповерхівку ми здаватимемо там у вересні 2020 року. Там 94 квартири на два під’їзди. У планах – ще один поруч, на чотири під’їзди. Заїзд до цих осель буде з вул. Набережної, також з Яровиці і Стрілецької. Прогнозую, що поява наших будинків у тому місці спровокує гарні зміни загалом у тому районі. Підтягнеться інфраструктура, бо так підказує нам досвід інших подібних майданчиків.

Що починають будувати?

– Раз уже майже вже продано, то цікаво, що будете починати?

– Якщо все добре, то ми почнемо 5-й будинок на Перемоги. І той же будинок на Залізничній. Все буде залежати від того, скільки часу триватиме у Луцьку мораторій на будівництво.

– Влада поставила нове будівництво на паузу до травня. Мораторій вам сильно гальмує роботу?

– Щоб почати будівництво, ти маєш отримати містобудівні умови. Я думаю, закінчиться мораторій – і ми приступимо до цих справ. Чи це вплинуло на нашу роботу? У нас було що здавати, що добудовувати і що починати. На сьогодні запровадження мораторію не сильно вплинуло на роботу компанії.

Повернуся до планів… У нас, крім Луцька, є в планах будинок у Ковелі, є всі дозвільні документи, працюємо над документами щодо великої нової заміської забудови.Для нас це буде однозначно новинка.

Інтрига - новий мікрорайон: «Ми там зробимо все класно»

– А щодо глобальних зачинів у Луцьку. Щось геть нове плануєте?

– У проєкті (думаю, найближчим часом ми почнемо його втілювати, зробимо презентацію і все це розкажемо) – цілий мікрорайон у межах 7-ми гектарів в  межах Луцька, точніше в приміській зоні. То будуть 4-поверхові будинки. Плюс таунхауси. Трохи згодом ми розкажемо, де це буде.

Це будуть оселі з покращеним плануванням на великій закритій території, де будуть розташовані спортивні майданчики (дитячі, футбольні, баскетбольні, тощо), гарне озеленення, величезна кількість паркомісць, інфраструктура для людей (магазини, аптеки, пошти…). Якщо говорити про площу, то всього ми плануємо збудувати там десь 27 тисяч метрів квадратних житла. Гарно попрацюємо над плануванням. За 13 років мого досвіду у людей є різні побажання, тому коли ти починаєш працювати з проектантами, найперше втілюєш ці побажання. Ти завше думаєш: а щоб ти хотів побачити на цій локації, якби жив там сам. Буде зручно тобі, то буде зручно і людям.

Ми там зробимо все класно. Обіцяємо (усміхається, – авт.).

– Чи працювали ви останнім часом з державними програмами кредитування житла? На яких умовах і чи задоволені такою співпрацею, скажемо так, із державою?

– Вкінці року відновили відому програму співфінансування 30 на 70. Це коли 30 відсотків платить держава, 70 – ти. Вона слабо працювала раніше, а у 2019-му її активізували. Щоби була можливість працювати з цією програмою, ми акредитовуємо практично кожен будинок, документи проходять акредитацію у Фонді держмолодьжитла, вся інформація завше доступна на сайтах.

Біля 30-ти договорів наприкінці року ми уклали з фізособами через фонд «Держмолодьжитло». Все вийшло, все профінансувалося, люди (а це практично всі молоді сім’ї) отримали своє житло і можливість його придбати на умовах співфінансування. 

Надіємося, що і у 20-му році цей фонд буде працювати. А ми – завжди готові. На сьогодні рішенням Нацбанку зменшено облікову ставку до 8 відсотків. Торік вона була на рівні 14 %. З кожним зменшенням відсотків по кредитах житло стає доступнішим для українців.

Ще один напрямок – це програма для працівників органів внутрішніх справ та рятувальників.

Це державна програма, яка діяла через державну іпотечну установу. Люди, які мають вислугу років і перебували на внутрішній черзі, мали право скористатися кредитуванням під 3% річних. Можна було суттєво здешевити придбання житла. Ми акредитували усі свої будинки під ці програми. Багатьом працівникам вдалося встигнути придбати омріяні квартири в наших будинках на вул. Глушець, Арцеулова, Набережній, тощо.

– Які порівняти житло від «Луцьксантехмонтаж» з житлом інших забудовників, які тут є переваги, на вашу думку?

– У Луцьку сьогодні в районі 30 будівельних майданчиків і біля 17-ти різних забудовників. Є місцеві забудовники, є – ні. Ми завжди відчуваємо велику відповідальність за якість та репутацію.

Як правило, ми маємо до 5-ти майданчиків у різних районах міста. Є різні люди і різні у них побажання. Ми стараємося задовольнити весь спектр побажань. Я переконаний, що мало хто в Луцьку може таке запропонувати. Ми стараємося, щоб у людини, яка прийшла саме у наш відділ продажу, було право вибору. Покупці звикають до різних районів. У них різні мрії. Тому під кожну – в нас свої пропозиції.

Наша фішка - то стабільність, чіткі строки здачі будинків, без затримок з нашого боку, довіра покупців. Ми стараємося завжди виконувати взяті на себе зобов’язання. 

 

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА

Фото: Ірина КАБАНОВА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Померла хвора на COVID-19 пацієнтка волинської психлікарні
Наступна новина Під цокольним поверхом вежі князів Чорторийських виявили підземні кімнати
Останні новини
Схожі новини