У Рожищенській громаді закриють пологове відділення: причини

У Рожищенській громаді закриють пологове відділення: причини

Мешканці Рожищенської громади забили на сполох, адже з’явилися чутки, що у місцевій лікарні закривають пологове відділення.  Мешканці занепокоєні, що немає ніякої офіційної інформації, а породілям тепер доведеться їхати до Луцька для супроводу вагітності та народження дітей.

Журналісти ВСН дізналися, чи правдиві ці чутки та яка причина такого рішення.

У соціальній мережі Фейсбук мешканка Рожищенської громади написала обурливий пост. У дописі користувачки Ольги Пашкової йдеться, що працівники акушерсько-гінекологічного відділення вже попередженні про закриття відділення з квітня. 

«Чи згідні ви з таким рішенням керівництва  нашої громади?! Як ви відноситесь до такого рішення?» - запитує жінка. 

У коментарях люди пишуть про те, що пологове відділення - одне з найкращих у лікарні, там працюють дуже професійні медики і що виходитимуть на мітинги проти закриття відділення.

Журналісти поцікавилися у директора комунального підприємства «Рожищенська багатопрофільна лікарня» Рожищенської міської ради Віктора Редзія, чи відповідає дійсності інформація про закриття пологового відділення та які причини такого рішення.

Віктор Редзій підтвердив, що чутки виникли не на порожньому місці: пологове відділення у Рожищенській лікарні закривається у квітні, колектив уже попереджений про скорочення.

За його словами, причиною того, що у Рожищенській лікарні більше не надаватимуть послуги породілям, є відмова Нацслужби здоров'я укладати з лікарнею пакет послуг «Медична допомога при пологах».

«Однією з вимог НСЗУ при укладенні пакету послуг на пологи є певна мінімальна кількість пологів за певний період. В період з 1 квітня по 30 вересня минулого року у Рожищенській лікарні прийняли 70 пологів, а мінімальна кількість – 85. Відповідно, забракло 15 пологів, аби ми могли укласти даний пакет послуг на 2024 рік», –  сказав Віктор Редзій.

Пропозиції по даному пакету лікарня подала вчасно, але у НСЗУ його відхилили. Також керівництво лікарні направило лист до Рожищенської міської ради, аби там розглянули пропозиції дофінансування лікарні, аби в акушерсько-пологовому відділенні і надалі могли приймати пологи.

Чи знайдуть кошти для дофінансуванння лікарні ми поцікавилися у Рожищенського міського голови Вячеслва Поліщука.

За його словами, це питання дуже складне. В державі та зокрема в Рожищенській громаді стрімко зменшується кількість пологів. Тобто це дофінансування не буде тимчасовим явищем. Адже основна причина, чому НСЗУ відмовила в укладені пакету послуг – мала кількість пологів.

Окрім того, не пропрацьовано відповідний алгоритм дій, адже видатки потрібні на зарплати медикам, медикаменти, харчування породіль. І якщо ще харчування можна оформити як соціальну послугу, то медикаменти купуються тільки після оголошення тендеру, також неможливо профінансувати зарплати.

Вячеслав Поліщук акцентував увагу, що пологові відділення закриваються і у більш заможних громадах. Така тенденція, на жаль, спостерігається. Та Рожищенська громада перебуває у вигіднішому становищі, адже Волинський обласний перинатальний центр розташований досить близько до міста, де вагітним надаються дуже якісні послуги. 

«У будь-якому випадку рішення буде за депутатами. Саме вони вирішать чи дофінансовувати лікарню», - зазначив голова Рожищенської громади.  


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Польські фермери блокують п’ять пунктів пропуску: ситуація на кордоні з Україною
Наступна новина 52-річний волинянин обікрав дачу пенсіонерки з Нововолинська
Останні новини
Схожі новини