У селі на Камінь-Каширщині вирубку лісу контролює громада

У селі на Камінь-Каширщині вирубку лісу контролює громада

Нещодавно одне з інтернет-видань повідомило, мовляв, у селі Воєгоща Камінь-Каширського району селяни вийшли на акцію протесту через вирубку сотень гектарів дерев.

Зважаючи на те, що тема вирубки лісу нині постійно на слуху, «Перший» також вирішив дізнатися, що ж насправді відбувається у Воєгощі і чи дійсно лісівники так нещадно нищать зелені насадження.

Варто зазначити, що лісистість Камінь-Каширського району становить більше 50 відсотків. Відповідно лісогосподарські роботи проводяться на значній території. Однак, як запевняють в обласному управлінні лісового та мисливського господарства, рубки проводяться планові та без порушень законодавства.

Ми також звернулися за коментарем до Воєгощинського сільського голови Наталії Ковальчук. Але посадовець дещо неочікувано зазначила, що  попри інформацію у волинських ЗМІ, ніяких протестів на території їхньої сільської ради проти вирубок лісу не відбувалося.

 «Я можу говорити лише за територію моєї сільської ради. І скажу, що ніяких страйків місцеві мешканці на проводили. Думаю, мова йшла про сусідні села – Хотишів чи Черче, не можу точно сказати», - розповіла Наталія Ковальчук.

З її слів, контроль за вирубкою лісових насаджень вже який рік здійснює місцева громада.

«Я очолила сільську раду у 2015 році і вже за мого головування ніяких самовільних рубок не проводиться. Знаю, що у 2012 році вирізали ліс, нікого не питаючи. Люди піднялися і при сільській раді тоді ж створили ініціативну групу, яка діє до сьогодні. Кожного року на зборах селян склад групи може змінюватися, але вона продовжує працювати.

З 2015 року і спецлісгосп, і державний лісгосп погоджують рубки з сільською радою. Приїжджають майстер лісу, лісничий з актами погодження, я викликаю ініціативну групу, часом і деяких депутатів, і вони погоджують території для вирубки. Співпраця з лісівниками налагоджена, нарікань не маю», - зауважила сільський голова.

За її словами, лісівники, а саме ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс», з початку року сплатили до сільської казни близько 20 тисяч гривень податків, а державний лісгосп – ще 23 тисячі.

Крім того, лісгосп всіляко підтримує соціальні ініціативи сільської ради.

«Лісівники допомагають твердим паливом на садочок, школу. Крім того, наша сільська рада розробила проект «Водосховище Луг. Чиста вода. Гарний відпочинок» щодо очищення озера Луг, до якого ми залучили працівників «Камінь-Каширський агроліс». Вони допоможуть нам із будівництвом альтанок для відпочинку на березі озера», - розповіла Наталія Ковальчук.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Тойкуті шукають вихід із глухого децентралізаційного кута. ФОТО
Наступна новина Яка їжа здатна боротися з хронічною втомою
Останні новини
Схожі новини