У селі на Волині під час сесії голова викликала поліцію. Що сталося

У селі на Волині під час сесії голова викликала поліцію. Що сталося

18-го листопада на сесію Литовезької сільської ради приїхали активісти, місцеві мешканці, депутати Нововолинської міської ради та депутати облради.

Такий візит був спровокований рішенням попередньої сесії ради – люди приїхали з вимогою скасувати рішення про передачу породного відвалу шахти №7 «Нововолинська» ТОВ «Сонарсен», оскільки воно було прийняте без врахування думки громадськості, пише БУГ.

На початку сесії людей голова слухати не захотіла. Коли ж за годину вони вийшли до трибуни – викликала поліцію.

Читайте також: Керівник однієї з волинських шахт фінансував так звану «ЛНР». СБУ повідомило про підозру

До слова, 21-го жовтня сесія Литовезької сільської ради прийняла рішення про передачу породного відвалу шахти №7 «Нововолинська» ТОВ «Сонарсен». ЗМІ пишуть, що сесія відбулася «по-тихому» та нашвидкуруч, без заслуховування думки громадськості.

Таким чином місцева влада поклала початок можливому будівництву на території Литовезької громади, неподалік селища Благодатного, цементного заводу.

Громадяни, які прийшли на сесію, переконані, що рішення про передачу відвалу потрібно скасувати, оскільки воно прийняте без громадського обговорення.

“Нам не подобається, що вони роблять це непрозоро. Повинна бути зроблена екологічна експертиза. Як сказав на слуханнях керівник компанії, в породі є цезій. А він розкладає кісткову систему людини. Цінна питання стоїть надто високо” – сказав представник ГО «Спілка шахтарів-інвалідів України», який мешкає у Благодатному. 

На сесії голова Благодатного Олена Леоненко звернулася до голови та депутатів Литовезької громади з пропозицією заслухати активістів. Додала, що люди дуже стурбовані, що прийняли рішення без думки громадян. Вона запропонувала відмінити рішення попередньої сесії, провести експертизи та громадські обговорення і тільки тоді, якщо мешканці будуть не проти, приймати рішення.

На це голова громади Олена Касянчук відповіла, що слухати громадян будуть після того, як заслухають всі 84 питань порядку денного у різному. Люди стали чекати своєї черги на виступ.

Однак, питання почали слухати не по порядку. Касянчук спочатку надала слово запрошеним лісникам, питання яких також не було в порядку денному, щоб вони не чекали. Лісники розповідали про роботу господарства, про дерева та боротьбу з нелегальним вирубуванням дерев. Годину місцеві депутати жваво обговорювали екологію та шкідливість вирубування лісу.

Активісти знову попросили слова, бо їх обурило, що головою був порушений порядок, а їх спеціально ігнорують та не хочуть слухати. До трибуни вийшли депутати облради Андрій Бокоч та Юрій Сиротюк, сказавши, що хочуть всього десять хвилин часу, щоб вислухали депутатів і активістів.

Олена Касянчук не дала їм слова і заявила, що сесію зривають, зібрала депутатів і вони покинули приміщення. Також голова викликала поліцію, мовляв, люди, які прийшли на сесію, заважають їй проводити засідання.

За словами місцевої депутатки Тетяни Кукоби, яка єдина залишилася в сесійній залі, рішення про передачу відвалу було незаконне, бо було опубліковане тільки за два дні до сесії. А процедура вимагає оприлюднення проєкту рішення за 10 днів.

“Рішення незаконне, бо було оприлюднено за два дні до сесії. Я це пояснила на початку минулої сесії, на мене ніхто не звернув уваги. Слідкую за всіма рішеннями і проєктами, які публікують, цього не було. Це рішення розглядалось на земельній комісії за два дні до сесії. Воно не могло бути оприлюднене раніше. Просили почекати та не спішити з тим рішенням, провести обговорення, цього не було зроблено”, – сказала депутатка Литовезької сільської ради.

Поки активісти чекали працівників поліції, до зали зайшов Павло Троцковець, який раніше фігурував у скандальних подіях регіону. Пояснити БУГу, чому він відвідав засідання, він не зміг. Натомість вів перемовини з секретарем в коридорі, а ще намагався вигнати людей з приміщення.

У присутності поліції, після обговорення голова та депутати все ж вирішили вислухати людей.

Виступити спочатку вирішила сама Касянчук. Повідомила, що в бюджеті громади немає коштів, незабаром закривається шахта №9. І в наступному році громаді доведеться скорочувати працівників бюджетних установ.

Касянчук каже, що було зроблено тільки перший крок. Підприємство екологічно чисте і це не цементний завод. За її словами, це буде модульне підприємство з утилізації породного відвалу, який має перероблятися у великий закритій центрифузі та погашуватиметься водою. Додала, що готову суміш, схожу на пластилін, відправлятимуть на експорт. Це мінеральна добавка і вона відповідає всім нормам ДСТУ, каже голова громади.

Також Касянчук зачитала сертифікат якості породи за 1989 рік в якому вказано, що порода безпечна, але активістів цей висновок не переконав. Вони вимагають, нової екологічної експертизи, адже норми за 32 роки дуже змінилися.

Слово взяла депутатка Нововолинської міської ради Марина Єлева. За її словами, є меморандум з ОДА, в якому вказано, що ТОВ «Сонарсен» буде виготовляти цемент від марки 500 до 1000.

Єлева повідомила, що підприємство зареєстроване в Києві на фіктивну адресу, де вже є ще понад 150 різних компаній. Додала, що керівництво ТОВ «Сонарсен» вже було помічене в різних аферах.

Також перед присітніми виступили інші активісти та наприкінці обласний депутат Андрій Бокоч, який відзначив, що є два варіанти виходу з ситуації: це не слухати нікого і поставити невідомо який завод або зробити все відкрито і заслухати думку людей. Для цього потірбно попереднє рішення сесії відмінити і розпочати знову процедуру прозоро, з громадських слухань у всіх населених пунктах громади, а також селах інших громад, які прилягають близько до відвалу.

Голова не хотіла слухати людей, що прийшли на сесію. Вона зазначила, що громадські слухання відбудуться, але відміняти рішення ніхто не збирається.

Поліція відібрала пояснення у двох сторін, протоколів не складали.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У 27 волинських закладах знайшли людей без щеплень і тестів. Які штрафи їм загрожують
Наступна новина Загинув 18-річний хлопець. Поліція розслідує смертельну аварію біля Луцька
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні