У ставку на Волині – масовий мор риби. Селяни б'ють на сполох

У ставку на Волині – масовий мор риби. Селяни б'ють на сполох
У ставку загинула риба (скріншот із відео)

У ставку села Башлики Ківерцівського району на Волині масово загинула риба: тушками вкрита вся водойма. Місцеві впевнені, що це сталося через дії підприємства, яке її орендує.

Про це ідеться у сюжеті 5 каналу.

«Видно, вона вся, повністю блищить вся, дуже багато риби. Щука дика, аборигенна риба, карасі, плотва, карпи, окуні, вся риба лежить», – каже мешканець Башликів Володимир Гламазда.

Через масову загибель риби до водойми прийшли обурені селяни. Запевняють, що мор стався через дії орендаря водойми, який почав спускати зі ставка воду.

«Дуже великі були щуки і великі окуні. Не виключено, що вони всі загинуть, бо при такій температурі 26-28° не можна зливати воду. Уся небезпека в тому, що ця риба, яка зараз подохла і потонула, через 2-3 дні спливе. От тоді що робити?» – міркує Петро Крук.

Цей ставок – у користуванні підприємства «Цуманьриба». Орендарі запевняють: працюють у межах законодавства, дозвіл в управління водного господарства на спуск води вони отримали. Натомість, називають свою версію мору риби.

«Замор, низький вміст кисню, через що і стали спускати рано. Бо побачили, що є відходи карася, через що треба було спустити», – запевняє орендарка Людмила Попик.

Скільки риби загинуло, а найголовніше – чому, нині з'ясовують фахівці Державної екологічної інспекції. Вони вже взяли зразки води на аналіз.

«Збитки завдані не державі, а суб'єкт господарювання завдав сам собі збитки. Єдине – ми можемо тільки видати припис. Наші спеціалісти сьогодні там є і видають відповідний припис, щоб керівництво забезпечило утилізацію цієї снулої риби. Тобто вони мають її зібрати і передати на утилізацію. Ми проведемо перевірку підприємства «Цуманьриба», якщо з її сторони будуть порушення – ми притягнемо їх до відповідальності», – звітує начальник відділу Держекоінспекції Антон Поліщук.

Поки орендарі збирають рибу лише на ставку. Тушки, що розкладаються, вже потрапили й до річки Путилівки, до якої впадає водойма. Тут її ніхто не прибирає.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Зеленський зустрівся з волинськими селянами. Обіцяє збудувати школу
Наступна новина Тарас Михалик розповів, як допомагав українській армії, поки грав за Росію
Останні новини
Схожі новини