У таборі на Одещині у 30 дітей виявили ковід-штам «Дельта». Що робитимуть

У таборі на Одещині у 30 дітей виявили ковід-штам «Дельта». Що робитимуть
Фото ілюстративне

На Одещині у 30 дітей підтвердили штам "Дельта", спалах коронавірусу стався в Українському дитячому центрі "Молода гвардія". Наразі у таборі перебувають ще 500 контактних осіб, влада вирішує, що з ними роботи. Серед варіантів – відвезти по домівках.

Голова Національної медичної палати України, лікар-епідеміолог Сергій Кравченко розповів подробиці  для  OBOZREVATEL. Він не виключає нового спалаху хвороби і каже – медичні заклади на Одещині до цього не готові.

Штам "Дельта" поширюється

"На даний час мова йде про те, що 5 дітей були госпіталізовані в дитячу міську клінічну лікарню №3 міста Одеси. Загалом хворих дітей 42, у 30 з них підтверджений штам "Дельта". Також підтверджено цей штам у трьох вожатих. Цей табір за структурою подібний на "Артек", там три об’єкти і наразі у них перебуває 1060 дітей у віці від 9 до 16 років. З них контактних осіб понад 500 людей", – розповів Кравченко.

За його словами, наразі вся інформація щодо спалаху хвороби передана губернатору Одеської області. Основне рішення, яке обговорюється, щоб дітей автобусами організовано розвезли по домівках. Чекають погодження від Міністерства охорони здоров'я. Також законодавство не забороняє, щоб батьки самі забирали дітей. Не відпустити неповнолітніх навіть у таких ситуаціях в табору права немає.

"Якщо відправити дітей додому, то вони можуть рознести інфекцію. Виходячи з класичної моделі протиепідеміологічних заходів, всі мають залишатися в місці локалізованого вогнища і перебувати там до моменту викоренення інфекції", – сказав Кравченко.

Нові спалахи і відсутність ліжкомісць в лікарнях

За інформацією лікаря, залишити дітей в таборі неможливо з двох причин. Перша – медичні заклади в області не готові у разі спалаху прийняти таку кількість пацієнтів. Друге – економічно утримувати неповнолітніх у "Молодій гвардії" неможливо – треба забезпечити їх лікарями, устаткуванням, лікарськими засобами, скасувати наступну зміну.

"В мережі дитячих закладів охорони здоров’я під COVID-19 готові тільки 150 ліжок. Якщо спалах буде набирати оберти, це обернеться великою проблемою", – сказав Кравченко.

Окрім того, ця зміна в центрі закінчується 29 серпня, а вже 4 вересня заїдуть нові діти. Рішення про закриття табору може ухвалити Держпродспоживслужба, але, за інформацією лікаря, цим питанням вони не займаються. Також Кравченку не підтвердили інформацію, чи були працівники табору вакциновані від COVID-19.

Читайте також: 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У громадах Луцького району створять добровольчі взводи тероборони
Наступна новина «100 синонімів до слова ГОВОРИТИ». У Луцьку покажуть виставу-оповідь
Останні новини
Схожі новини