У трьох волинський громадах реалізовують проєкт «Медсестра громади»

У трьох волинський громадах реалізовують проєкт «Медсестра громади»

У Любешівській, Ратнівській та Камінь-Каширській громаді впроваджують пілотний проєкт «Медсестра громади».

Про це повідомили в облраді. 

Практичну реалізацію на Волині експериментального і революційного у вітчизняній системі охорони здоров’я проєкту 21 листопада в деталях голова обласної ради Григорій Недопад узгодив з ініціаторкою новації, директоркою Центру розвитку медсестринства МОЗ Катериною Балабановою та національною представницею за напрямком медсестринство і акушерство Офісу ВООЗ в Україні Павліною Гук.

До обговорення також активно долучилися начальник обласного управління охорони здоров’я Юрій Легкодух, керівниця Волинського медінституту Тетяна Пастрик разом з викладацькою командою, серед якої і депутат обласної ради Юрій Валецький, головні медсестри медустанов та лідерки професійної асоціації сестер медичних.

Нагадаємо, що вперше ідея пілотного проєкту «Медсестра громади» була озвучена наприкінці серпня. Новація націлена на підвищення якості надання медичних послуг мешканцям територій з населеними пунктами, які значно віддалені від центрів первинної медичної допомоги. Суть проєкту – у підготовці для таких громад сімейних медсестер з додатковими компетенціями та повноваженнями, завдяки яким жителі могли б отримувати великий перелік медичних послуг без потреби долати довгу дорогу до амбулаторій. І ось, менш як через 3 місяці, вперше в Україні цю ініціативу реалізовуватиме Волинь.

Катерина Балабанова зауважила, що експериментальний проєкт було презентовано ще десятку регіонів. «Але тільки на Волині виявилися до цього готовими: визначено громади з такими потребами, є їхня зацікавленість і згода інвестувати в підготовку таких фахівців та створення центрів базування для них, є освітні спроможності для навчання такій спеціалізації. Є розуміння мети і її абсолютна підтримка на рівні керівництва області. Це перший регіон, де до обговорення проєкту і його реалізації особисто долучається голова обласної ради. Тобто, є дієва команда, отже неодмінно буде і результат», - переконана посадовиця МОЗ.

Очільник Волиньради Григорій Недопад зазначив, що для реалізації пілоту обрано Любешівську, Ратнівську та Камінь-Каширську громади. «Я провів перемовини з головами цих громад, і усі вони висловили готовність запроваджувати новацію, бо важкодоступність медичних послуг – неабияка проблема для густонаселених територій з великою кількістю багатодітних родин. Тому проєкт «Медсестра громади» - це шанс суттєво змінити ситуацію на краще. З головами ми вже напрацьовуємо механізми і конкретні рішення у цьому напрямку»,- запевнив Григорій Недопад.

Начальник управління охорони здоров’я ОВА Юрій Легкодух додав, що особливістю цих громад є й те, що через релігійні переконання значна частина мешканців не має укладених декларацій з сімейними лікарями, що ускладнює надання спеціалізованої медичної допомоги таким пацієнтам, така ж причина і з відмовою від вакцинації, і це створює проблеми при зарахуванні дітей до школи. «Активно комунікуючи з населенням і утверджуючи свій авторитет саме медсестрам громади під силу здолати ці проблеми», - переконаний посадовець.

Тож просто під час дискусії присутні до переліку компетентностей, які варто буде розвивати у медсестер громади, додали комунікативні навички та лідерство. Завдання підготувати таких фахівців – за Волинським медінститутом. Його директорка Тетяна Пастрик зазначила, що з 2014 року в освітньому закладі працює відділення післядипломної підготовки, де щороку проходять удосконалення та спеціалізацію близько 2 тисяч медпрацівників середньої ланки. «Ми намагаємося миттєво реагувати на сучасні виклики і потреби, тож уже з січня-лютого готові до запровадження нових навчальних програм для спеціалізацій «Фізична та реабілітаційна медицини для медичних сестер і братів» і «Сестра медична громади». Для останнього напрямку запланували 15 місць з тримісячним курсом перепідготовки», - розповіла Тетяна Пастрик.

Щоб втілення новації було максимально ефективним, наступні три дні команда проєкту працюватиме безпосередньо в громадах. У кожній з них буде проведено детальне анкетування у цільових фокус-групах за участю голів та старост громад, медпрацівників та, власне, мешканців, аби врахувати усі деталі і особливості, потреби і можливості, а також визначити претендентів на авторитетного лідера території нового формату – медсестру громади.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У ліцеї на Волині відкрили меморіальні дошки загиблим воїнам. ФОТО. ВІДЕО
Наступна новина На Волині за тиждень побільшало хворих на ковід: одна людина померла
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні