У «Волиньгазі» розповіли все про платіжки за доставку газу

У «Волиньгазі» розповіли все про платіжки за доставку газу

В Україні понад 13 млн споживачів природного газу. 60% із них  використовують газ для опалення осель. Це 6,1 млн домогосподарств і 1,9 млн квартир по всій Україні. На Волині – майже 250 тис. побутових споживачів, у Луцьку – близько 100 тис.

Цієї зими споживачі сплатять за доставку газу на 30 - 35% менше, ніж минулого року. Це відбудеться за рахунок того, що тепер  доставка газу сплачується впродовж  усього року. Для інших же домогосподарств щомісячна плата за доставку становитиме  15 - 25 грн, повідомляє пресслужба АТ «Волиньгаз».

 Окремі платіжки: одна - за газ, інша - за його доставку

 24 грудня 2019 року Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних змінила порядок оплати послуг з доставки газу. Тому з 1 січня 2020 року послуги доставки виключені з загальної платіжки за газ.

 Тепер продаж газу і його транспортування здійснюють різні компанії. Тому квитанції за газ та його доставку сплачуються окремо. Гроші за газ отримує постачальник газу, а за доставку - газорозподільна компанія. Це дві різні компанії! Дві компанії - дві платіжки.

 «Волиньгаз» не продає газ, а лише доставляє його в оселі волинян.

 

Чому доставка газу сплачується окремо?

 24 грудня 2019 року завершено анбандлінг  оператора ГТС  та операторів ГРМ. Держрегулятор НКРЕКП прийняв нові тарифи. Виконано європейські директиви та Закон України «Про ринок природного газу»: доставку газу остаточно відділено від його продажу. Споживачі газу отримали можливість вибору: вони не прив’язані до одного постачальника. Запроваджено ринкові  конкурентні умови.

 Плата за доставку газу – чому її сплачують усі споживачі?

 Хто проклав газові труби до вашого будинку? Для одних це зробила держава. Для інших - будівельна або газова компанія. Або ви самі проклали трубу до власного будинку.

 Єдине, для чого всі ми будували ці труби – для руху газу до наших осель. Надійний та безпечний рух газу - це робота газовиків. Вони рухають газ - створюючи, підтримуючі та контролюючи тиск. Вони находять витоки газу, ремонтують всі труби та зупиняють аварії.  Є  газовики  - є газ у вашій трубі.   

 

Усі споживачі завжди платили за доставку газу

До січня 2020 року вартість доставки газу була включена в ціну газу і сплачувалась в тому ж рахунку, що і газ. Втім, продовжуючи реформування ринку, Регулятор виділив платіж за доставку газу в окрему квитанцію.

Тепер вона сплачується окремим рахунком. Це плата за доставку поточних обсягів споживання. Доставка газу сплачується в поточному місяці: в січні  - за січень, в лютому - за лютий. 

 

Чому  я не можу сплачувати за лічильником?

 Споживачі сплачують за доставку власних обсягів споживання. Вони визначаються з попередніх обсягів споживання. Об’єм спожитого газу береться за основу для прогнозування і замовлення потужності в поточному періоді.

 Для  чого це зроблено? Тариф на доставку формується за принципом замовленої потужності. В Україні нараховується  більше 13 млн споживачів природного газу. На жаль, всі вони не можуть спрогнозувати своє споживання на цілий рік. Тому за основу взяте ваше ж споживання в  попередньому газовому році.

 Навіщо  прогнозувати споживання?

 Усі споживачів повинні мати можливість користування газом 24 години на добу 365 днів на тиждень. Для цього їм достатньо просто увімкнути газовий прилад на кухні.

 Для цього газовики мають прогнозувати споживання газу. Для цього і потрібна замовлена потужність. Працівники газорозподільних компаній розуміють наперед, скільки газу потрібно споживачам наступного дня. Виходячи з цього вони регулюють тиск в мережах, щоб ваше газове обладнання працювало щодня.

 Чому послуги доставки газу сплачуються рівними частинами впродовж року?

 Газова інфраструктура має завжди знаходитись в робочому стані і підтримувати тиск газу. Він має бути достатнім для того, щоб всі споживачі могли споживати газ в будь-який час.

 Підтримання тиску в системі пов’язане з постійними витратами: технологічний газ, ремонти, заміна газового обладнання. Розуміння цих параметрів дозволяє операторам газорозподільних мереж підтримувати мережу в робочому стані та планувати витрати, інвестиції, проведення заходів з підвищення безпеки газопостачання.

 Ці витрати є постійними. Вони не залежать від обсягів споживання. Отримуючи плату 12-ма однаковими платежами впродовж  року газорозподільні компанії можуть планувати роботу персоналу, заміну обладнання, реконструювати мережі, виходячи з потреб споживачів.

 Чому рахунки отримали  люди, які газом не користувались?

Саме наявністю постійних витрат на підтримку роботи системи пояснюються рахунки, які отримали споживачі. Так само як і нові споживачі, які споживали газ менше 9 місяців. Для таких споживачів обсяг замовленої потужності визначається згідно з профілем споживання.  Ці профілі визначені в Кодексі газорозподільних систем. Такий зміни внесено постановою НКРЕКП.

Що робити, якщо ви не плануєте користуватись газом?

Якщо газове обладнання не використовується взагалі і ви не плануєте цього в майбутньому, то вам варто розглянути можливість від’єднання від газових мереж та розірвати типовий договір на розподіл газу. Для чого необхідно звернутися до вашої газорозподільної компанії.  Розірвати договір або подати заявку на розподіл можна в центрах обслуговування клієнтів. 

Тариф на розподіл АТ «Волиньгаз»

 Згідно з рішенням НКРЕКП з 1 січня 2020 року до 30 червня 2020 року включно для АТ «Волиньгаз» встановлено тариф у розмірі 1, 092 грн. за 1 м куб. на місяць (з урахуванням ПДВ). Із  1 липня 2020 року - в розмірі 1,32 грн. за 1 м куб. на місяць (з урахуванням ПДВ).

 Кожен споживач може сам розрахувати вартість доставки газу

 Вартість доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта і залежить від використаного ним обсягу газу в минулому газовому році. Газовий рік – це проміжок часу з 1 жовтня по 30 вересня. Щомісячний платіж за доставку газу розраховується так: сума кубів газу, спожитого за газовий рік, множиться на тариф на доставку. Результат ділиться на 12 рівних платежів, які сплачуються щомісячно впродовж року. 

 

Споживачі з автономним опаленням сплачуватимуть взимку вдвічі менше

Вартість доставки не прив’язана до поточного споживання газу. Оплата розділена на 12 платежів впродовж року. Тому взимку споживачі сплачують лише  частину вартості доставки, решта платежу відтермінована на літній період.

Таким чином, оплата послуг доставки рівномірно розподілена на весь рік. Тому в січні споживачі сплачуватимуть за доставку газу майже вдвічі менше, ніж у грудні 2019 року.

Для прикладу, візьмемо домогосподарство у Волинській області,  яке споживає  1 200 куб м газу на рік. У грудні 2019 року та січні 2020 року воно спожило по 300 кубометрів газу для опалення.

Якщо в грудні сім’я мала сплатити за доставку газу 255 грн, то в січні 2020 року за доставку такого ж обсягу газу - вже 109,2 грн. А це в 2,3 рази менше.

 

Плата за доставку газу для споживачів, які використовують лише плиту, є незначною

 Споживачі, які використовують газ для приготування їжі, і використовують до 200 кубометрів газу на рік, сплачуватимуть не більше 20 грн на місяць.

Це дешевше, ніж плата за фіксовану лінію телефону, плата за кабельне телебачення, мобільний зв’язок.

 Приклад розрахунку оплати для споживача, в якого є  плита і колонка 

 

Приклад оплати послуг розподілу природного газу по одному споживачу АТ «Волиньгаз», який мешкає в м. Рожище

Січень 2019 року. Обсяг споживання: 185,71 м.куб. Сума до сплати: 1 587, 66 грн, у тому  числі: плата за розподіл: 159,00 грн (10,01 від загального платежу).

 Січень 2020 року. Обсяг споживання: 168,25 м.куб. Сума до сплати 1 074, 03, у тому числі: плата за розподіл: 86, 64 грн (8,07 % від загального платежу).

 У січні 2020 року споживач із м. Рожище оплатив на 97,09 грн менше, ніж повинен був би оплатити при діючому тарифі виходячи із фактичних обсягів споживання.

 

Як і коли необхідно платити?

 Оплата доставки має здійснюватися в поточному місяці до 20 числа. Тобто, в січні - за січень, в лютому - за лютий. Вона здійснюється на підставі рахунку, який надсилається газорозподільною компанією. В січні місяці споживачі природного газу. Рахунок є в Особистому кабінеті на сайті 104.ua. Його можна оплатити онлайн або будь-яким зручним способом.

 Зміни в порядок оплати було внесено тільки 24 грудня  2019 року, а споживачі отримали рахунки тільки в другій половині січня. Враховуючи, це споживачі мають можливість сплатити доставку газу в січні та лютому до 20 лютого включно.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Міноборони розглядає концепцію призову за бажанням
Наступна новина У Ковельській райлікарні вперше встановили протез замість хворого суглоба
Останні новини
Схожі новини