У Волинській обласній лікарні запроваджують новий діагностичний напрямок

У Волинській обласній лікарні запроваджують новий діагностичний напрямок

У Волинській обласній клінічній лікарні запроваджують новий діагностувальний напрямок, пов’язаний із ментальним здоров’ям.

Про це пише Суспільне

Для визначення рівня стресостійкості пацієнтам пропонують пройти короткий тест за шкалою Коннора-Девідсона, розповіла невропатологиня Олександра Первова. Опитування займає орієнтовно 10-15 хвилин. З її слів, даний тест не є клінічним висновком про стан пацієнта. Для ефективного лікування, говорить, потрібне бажання самої людини бути здоровою.

"Дуже важливо не тільки в плані медикаментозно допомогти людині в стресостійкості, а й в спілкуванні", — каже лікарка.

Зі слів завідувачки неврологічного відділення Ольги Шульги, медикам важливо зрозуміти, як розмовляти з пацієнтами у час повномасштабної війни в Україні.

"Що можна говорити, чого не варто говорити, як оцінювати й не знецінювати їхнє відчуття і те, що було пережито", — розповідає Ольга Шульга.

46-річний Дмитро лікується у відділенні неврології. Розповідає: після контузії йому постійно дзвенить у голові, і він дуже погано спить уночі. Військовослужбовець побував у чотирьох лікарнях, поки потрапив на Волинь. Зі слів бійця, війна його не покидає в думках, і він по-своєму реагує на ситуації ззовні.

"У мене перша думка, де лягти, куди впасти, за чим заховатися. Це працює однозначно, відразу. Я вже шукаю дерево поширше,, я вже шукаю, де бордюр, де ямка", — каже Дмитро.

Посттравматичний стресовий розлад, говорить неврологиня Ольга Шульга, буде характерний для всіх, незалежно від того, хто був в епіцентрі військових дій. Зі слів лікарки, щоб відволіктися від буденності, мозкові потрібні позитивні емоції, зокрема, спілкування з сім’єю та друзями, прогулянки на природі та культурне збагачення.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У коледжі на Волині відкрили меморіальну дошку полеглим на війні випускникам. ФОТО
Наступна новина «Бояться через близькість до Білорусі»: у нацпарку на Волині зменшилася кількість туристів
Останні новини
Схожі новини