У волинському виші готують до видання повне зібрання творів Лесі Українки у 14 томах

У волинському виші готують до видання повне зібрання творів Лесі Українки у 14 томах
Фото ілюстративне

У Східноєвропейському національному університеті готують повне зібрання творів Лесі Українки у 14 томах із нагоди 150-річчя її для народження.

Ініціатором проєкту став саме університет імені Лесі Українки, повідомляє сайт вишу.

Над підготовкою 14-томника вже працюють близько 30 найкращих дослідників з усієї України (більшість – це науковці СНУ); роботу розподілено за томами, напрямками, жанрами.

За словами одного з керівників проєкту, доктора філологічних наук Сергія Романова, який координує загальнонаукову і текстологічну роботу, за цю справу в університеті взялися викладачі факультету філології та журналістики та факультету іноземної філології (Леся Українка залишила потужний перекладацький доробок; спеціалісти з романо-германської філології досліджуватимуть перекладні тексти з французької, німецької, англійської, польської).

Крім того, до підготовки видання залучили працівників інших закладів вищої освіти та академічних установ Львова, Чернівців, Рівного, Житомира, Острога, Києва.

«Загалом над проєктом працюють найповажніші науковці, дослідники творчості Лесі Українки. Ми зібрали найоптимальнішу команду для виконання цього проєкту. Фактично кращих людей для цієї роботи немає. Вони зможуть представити твори Лесі Українки для читачів із цілої України», – зазначив Сергій Романов.

Як розповів науковець, команда сподівається, що до кінця 2020 року буде видано кілька перших томів, а останні планують показати світу до ювілею Лесі Українки, який відзначатимуть 25 лютоо 2021 року.

«2020 року ми хочемо випустити бодай кілька томів. Перш за все тому, що Леся Українка – наша патронеса. Ми повинні зробити це для неї і для себе. Додатковою мотивацією є й 80-річний ювілей, який університет святкуватиме цьогоріч», – сказав викладач вишу.

В університеті зауважують, що карантинні заходи, на які вимушено пішли працівники, не впливають на роботу над збірником, а навіть у чомусь допомагають. Усі члени команди мають доступ до рукописів творів Лесі Українки в електронному форматі.

«Варто зазначити, що робота над таким масштабним проєктом вимагає багато зусиль. Потрібно спочатку підготувати тексти письменниці, належно їх прокоментувавши та підібравши ілюстративний матеріал, тоді видавництво розробить макет видання, який доведеться ще раз звірити, щоб підготувати якісний продукт», – розповідають у виші.

Наразі науковці – на першому етапі: звіряють рукописи і те, що видавалося пізніше, виявляють та вилучають помилки, додають пропуски, бо велику частину матеріалів з радянських видань творів письменниці «вирізано».

«За 150 років від народження в нас так і немає повного зібрання творів Лесі Українки. Усі дотеперішні видання були неповними, мали й інші хиби. Приміром, через ідеологічні причини не вповні відображали погляди письменниці на релігію, на національне та мовне питання. Зараз у незалежній країні ми можемо спробувати як належить – упевнено і вільно – прочитати і прокоментувати творчість письменниці», – сказав Сергій Романов.

Волинські науковці подали заявку в Міністерство культури та інформаційної політики України і беруть участь у мистецькому конкурсі з розроблення моделі інформаційного продукту графічного характеру на тему «Виробництво поліграфічної продукції» («Творчість Лесі Українки. Повне академічне зібрання творів Лесі Українки»). У разі перемоги в конкурсі творчий колектив отримає кошти на видання 14-томника.

«Ми зібрали хорошу команду, маємо необхідний досвід роботи, зокрема з підготовки та видання творів Лесі Українки, наукові дослідження життя і творчості письменниці, всі необхідні літературно-критичні матеріали, зв’язки з видавництвами, тому високо оцінюємо свої шанси на перемогу», – підсумував Сергій Романов.

Читати також: Як у Луцьку відзначали 206-ту річницю від дня народження Тараса Шевченка


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Нововолинську ще у шести людей діаностували коронавірус
Наступна новина В Італії – різке падіння смертності від коронавірусу
Останні новини
Схожі новини