У яких водоймах Волині не можна купатися. Перелік

У яких водоймах Волині не можна купатися. Перелік
Фото ілюстративне

Щоб запобігти різним інфекційним захворюванням лабораторіями ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проведені дослідження якості і безпечності води відкритих водойм у місцях масового відпочинку за санітарно-хімічними, мікробіологічними, паразитологічними, радіологічними показниками.

Про це йдеться на сайті установи.

Дослідження проводили у 43 місцях масового відпочинку на воді, з яких:

  • 12 пляжів загального користування,
  • 2 пляжі баз відпочинку,
  • 2 санаторія,
  • 2 дитячих оздоровчих табори,
  • 25 рекреаційних зон тощо.

Станом на 14 липня, з досліджених понад 80 проб, не відповідають гігієнічним нормативам за вмістом лактозопозитивних кишкових паличок (ЛКП) у 1 дм3 проби води річок Сапалаївка (пляж «Теремнівські ставки» м. Луцька – ЛКП 15000  у 1 дм3) та Турія (пляж м. Ковеля — 110000 у 1 дм3). Норматив ЛКП — 5000 в 1 дм3 – у воді поверхневих водойм, призначених для купання, спорту та відпочинку населення, а також водоймищ в межах населених пунктів. Патогенних ентеробактерій не виявлено.

З досліджених 96 проб води відкритих водойм виявлено 3 культури неаглютинуючих холерних вібріонів (озеро «Теремно» Луцький район, «Велике Згоранське», Любомльський район та територія пляжу озера м. Нововолинська). Дані збудники не здатні до широкого епідемічного прояву, але при зараженні ними викликаються гострі кишкові захворювання, в т.ч. з важким перебігом. Тому, при діагностиці важких форм гастроентероколітів обов’язковим є обстеження на виявлення збудників сімейства вібріонів.

За результатами проведених досліджень води водоймищ та грунтів пляжів на вміст Сs — 137, Ra- 226, Th – 232 , K — 40 — вміст радіонуклідів не перевищував визначених гігієнічних нормативів, рівень потужності експозиційної дози становив – 8 — 14 мкР/год., що   є у межах норми.

Власникам пляжів надали рекомендації щодо інформування населення та виставлення попереджувальних знаків на пляжах про заборону купання у річках Сапалаївка та Турія.

Читати також: ЄС скасував обмеження на подорожі для туристів з України


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Терцентр соціального обслуговування в Луцьку переобладнають для потреб людей з інвалідністю
Наступна новина Луцький ЦНАП на два дні змінює графік роботи
Останні новини
Схожі новини