УГКЦ святкуватиме Різдво у 2023 році 25 грудня. Синод погодив календарну реформу

УГКЦ святкуватиме Різдво у 2023 році 25 грудня. Синод погодив календарну реформу

В УГКЦ ухвалили рішення перейти на новий стиль з 1 вересня 2023 року. Таким чином глава Церкви оголосив про початок календарної реформи.

Про це під час інтерв'ю розповів Блаженніший Святослав. Він розповів коли парафіяни УГКЦ святкуватимуть Різдво та як календарна реформа вплине на інші релігійні свята, інформує 24 канал. 

«Я б підкреслив ще сильніше. Це не тільки Різдво. Ще раз скажу. Під час приготувань до Синоду ми не говорили про Різдво. Те слово навіть не майоріло на горизонті», – наголосив Святослав.

Водночас він зауважив, що обговорювалися усі свята, які належать до нерухомого циклу. Себто ті, які з року в рік ми відзначаємо в один і той же день.

Він додав, що зміна дати святкування одного свята йде проти будь-яких літургійних правил. За його словами, "не можна міняти дату Різдва, переносити на 25 грудня", залишаючи відзначання решти свят за старим стилем.

Блаженніший Святослав також пригадав, що отримував багато питань щодо відзначання Різдва 25 грудня. Адже якщо совається це велике свято, то автоматично мала б змінитися дата, наприклад, того ж Дня святого Миколая з 19 грудня на 6.

Таким чином ця календарна реформа у нас стосується усіх свят. Тому нам справді потрібно буде перелаштуватися трохи на новий, я б сказав, лад щодо їх святкування. Бо треба всім розуміти, що ми будемо посвячувати воду на свято Богоявлення 6 січня,
– додав він.

Реформа матиме два етапи

Наразі запроваджують перший з них. Другий стосуватиметься визначення дати святкування Великодня. Але у цьому плані все не так просто.

За його словами, наразі ведуться дискусії. Їхня мета – об'єднати церкви та християн по всьому світу. Зробити так, щоб Великдень вони святкували в один і той самий день.

«Сьогодні ведеться праця у діалозі між Римом і Константинополем. Апостольською столицею і Вселенською патріархією ведеться дискусія над спільною оновленою Пасхалією. Щоб можна було всім християнам цілого світу святкувати Пасху в один день»,
– зауважив він.

Блаженніший Святослав додав, що надходила низка пропозицій. Зокрема, відразу ж провести повністю календарну реформу. Щоб УГКЦ перейшла на ту Пасхалію, якою живе наразі Римо-католицька церква. Втім, багато владик не підтримали це. На їхню думку, не варто вносити ще додаткові труднощі для вірян.

«Нам треба так мудро підійти до питання цього календаря, щоб календар більше не роз’єднував нас, а навпаки – об'єднував», – підкреслив він.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині взяли під варту торговця зброєю, який продав оперативникам три перероблених пістолети
Наступна новина На Волинь привезли 200 доз вакцини проти коронавірусу для дітей
Останні новини
Схожі новини