Україна знайшла, де купувати скраплений газ дешевше за американський

Україна знайшла, де купувати скраплений газ дешевше за американський

Поставки СПГ з Катару здійснюватимуться через Польщу.

Президент Петро Порошенко, перебуваючи з офіційним візитом у Катарі, провів переговори з шейхом Тамімом бін Хамадом Аль Тані, на яких глави держав обговорили перспективи поставок скрапленого газу в Україну.

Це «надзвичайно важливі переговори по диверсифікації джерел газопостачання», зазначається на сайті глави української держави.

«Ми домовилися про те, що Катар готовий надати нам скраплений газ», – сказав президент України у коментарі.

Прямі поставки катарського природного скрапленого газу в Україну технічно неможливі, принаймні поки що. Але Польща вже не раз заявляла про готовність надати потужності свого регазифікаційного терміналу в Свіноуйсьце, щоб постачати отриманий газ у сусідні країни.

Постачання катарського газу можливе через термінал у Польщі, а також за турецьким маршрутом через Босфор. Глава держави зауважив, що переговори з цього питання відбудуться вже найближчим часом.

Президент також підкреслив, що «ці джерела постачання скрапленого газу від надійного партнера України – Катару створять унікальні можливості підвищення нашої енергетичної безпеки».

Катар також надзвичайно зацікавлений у розширенні ринків збуту. Минулого року він зумів наростити свій експорт зрідженого газу навіть в умовах ембарго, введеного проти Катару з ініціативи Саудівської Аравії. За підсумками 2017-го, Qatar Petroleum збільшила закордонні поставки СПГ до 77 млн тонн.

Катару потрібні нові покупці, оскільки країна планує протягом 5–7 найближчих років збільшити експорт на 30% – до 100 млн тонн на рік. Катарська продукція буде дешевшою за американський СПГ, і тому вигіднішою для України.

Нагадаємо, Україна та Катар підписали договір про безвіз, що дозволить туристам перебувати на території країн строком до 90 днів протягом 180 днів.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Сьогодні на Донбасі перемир'я протрималося весь день
Наступна новина Проти браконьєрів і копачів бурштину у волинських лісах встановили камери відеоспостереження. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини