Ukraїner зняв відео про лучанина Василя Рижука, який заквітчує дороги

Ukraїner зняв відео про лучанина Василя Рижука, який заквітчує дороги
Лучанин Василь Рижук заквітчує дороги навколо міста

Проект Ukraїner написав і зняв відео про луцького скульптора Василя Рижука, який більше 20 років заквітчує дороги чорнобривцями і соняхами.

За цей час він засадив квітами близько 600 кілометрів доріг.

Свою мистецько-громадську ініціативу Василь називає «Квітучий прапор України». Таке своє заняття скульптор вважає допоміжним, але зараз — дуже важливим. Коли починав озеленювати узбіччя, дороги були в поганому стані, з величезними бур’янами обабіч. Тому чоловік захотів зробити все можливе спершу від себе, а вже тоді вимагати змін від влади, – пишуть автори публікації.

«Я — митець, і через то зараз поміняв фактично фарби на квіти. Тому шо всі кажуть: «Давайте Україна буде квітучою», а робити чомусь не кожен хоче це. Бо якби всі потрошечки зробили, серйозніше ставилися до того, то ми могли б змінити її буквально за півроку, я впевнений», – каже чоловік.

Сусіди побачили, що Василь робить добру справу, і віддали частину прибудинкових територій біля багатоповерхівок під розсаду. Молоді рослини Василь не лише висаджує обабіч доріг, а й дарує людям з різних куточків України:

«Нещодавно відправив під Крим, в Херсонську область. Там мене попросили люди були, відпочивав, я їм відправив декоративні соняшники і чорнобривці. Буду дальше продовжувати працювати на дорогах, тому шо зараз якраз сезон садіння: дощі пішли, земля мокра, вони добре приймаються».

Свій день митець розпочинає о 4-й чи 5-й ранку. Бо як тільки починає світати — вже їде на дорогу. Там готує ділянку, вириває бур’яни, скопує ґрунт та висаджує розсаду. За одну таку поїздку витрачає 300-400 гривень на бензин. У Василя є два товариша, які після роботи іноді допомагають засаджувати узбіччя.

Люди, які проїжджають повз, зазвичай зупиняються — хтось дає гроші, інші пропонують допомогу, дехто просто дякує.

Щодня Василь працює близько чотирьох годин, і після фізичної роботи йому вже бракує сил на мистецтво, адже скульптура теж потребує зусиль. Дехто не розуміє чоловіка, вважає, що висаджування квітів — «не чоловіча робота», адже не приносить прибутку. Але скульптор не зупиняється, бо знає, що для багатьох він — приклад. Діти з місцевої школи навіть пропонують Василю викладати у них предмет «Квітникарство».

Довідково: Проект Ukraїner розповідає пізнавальні історії про найвіддаленіші куточки, людей, мистецтво та бізнес в Україні. Історії створюють понад 200 волонтерів.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як лучани купались у Стиру у середині минулого століття. Ретро-фото
Наступна новина Путін заговорив про спільне українське і російське громадянство
Останні новини
Схожі новини