Українцям дозволили судитися за борги по зарплаті

Українцям дозволили судитися за борги по зарплаті

Українці мають право у будь-який час вимагати від свого роботодавця виплату боргу по заробітній платі.

Неважливо скільки часу минуло з моменту появи боргу – місяць або 5 років. Суди нижчих інстанцій зобов’язані прийняти позовні заяви. Працівник має право вимагати від підприємства відшкодування йому всієї невиплаченої суми, – пише КОРДОН.

“Якщо ви звільнилися ще рік тому, але водночас не отримали останню зарплату, то через суд можна вимагати відшкодування самого боргу, а також середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні. Крім цього, можна наполягати на виплаті моральної шкоди, і таким чином додати до суми позову близько 2-5 тисяч гривень”, – каже партнер адвокатської компанії “Кравец и партнеры” Ростислав Кравець.

У зв’язку з погіршенням економічної ситуації в Україні стає все більше подібних суперечок. Найчастіше бізнес не платить людям зарплати через фінансові проблеми. Рідше – через внутрішні чвари і суперечки.

“В Україні число трудових позовів стримується за рахунок практики зі сплати зарплат “у конвертах”. А через мінімалки люди нечасто судяться”, – наголосив партнер ЮФ “Можаев и партнеры” Михайло Можаєв.

За словами юристів, найчастіше суди стають в трудових спорах на сторону людей.

“Підприємству невигідно затягувати зарплатні суперечки з персоналом. Чим довше воно буде з цим тягнути, тим більше згодом заплатить, оскільки суди зазвичай стають на бік працівників”, – прокоментувала юрист Інеса Летич.

Експерти додають, якщо мова йде про компанію, яка функціонує і має матеріальну базу, то ще можна розраховувати на виплату боргів по зарплаті. Але якщо говорити про ненадійні підприємства, то тут люди, швидше за все залишаться ні з чим.

Водночас, судовий позов не єдина можливість домогтися від підприємства виплати зарплат. Не менш дієвий спосіб, за словами юристів, – скарга до Державної служби України з питань праці. Кажуть, що найчастіше її навіть не потрібно подавати: досить лише пригрозити керівництву і воно тут же розрахується.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина НКРЕКП підніме на чверть ціну вугілля по «Роттердам+»
Наступна новина В Україні відбулися вибори у 51 об'єднаній територіальній громаді. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини