Україну внесли до списку країн, де високий ризик спалаху поліомієліту

Україну внесли до списку країн, де високий ризик спалаху поліомієліту
Фото ілюстративне

Європейська регіональна комісія із сертифікації ліквідації поліомієліту (РКС) внесла Україну до спику країн, де ризик спалаху поліомієліту високий через недостатній рівень щеплень.

Загалом комісія оцінила ризик передачі інфекції у випадку ввезення дикого поліовірусу або появи деривату вакцинного поліовірусу (cVDPV) в 41 країні регіону. Ризик в Україні було віднесено до категорії високих, повідомляє Центр громадського здоров’я України.

Станом за 5 місяців цього року лише 30% дітей першого року життя, які потребують обов'язкових щеплень, отримали всі 3 дози вакцини для профілактики  поліомієліту. 

«Відсоток охоплення щепленнями від поліомієліту в Україні є недостатнім, щоб до кінця року досягнути 95%. Вакцинація – єдина можливість вберегтися від ускладнень, викликаних поліомієлітом», – ідеться у повідомленні. 

Згідно із рекомендаціями ВООЗ, якщо достатня кількість людей у країні є вакцинованими (понад 95%), розповсюдження вірусу припиниться. І навпаки, якщо у країні діти залишаються невакцинованими, це може призвести до розповсюдження вірусу та нових випадків захворювання.

Читати також: Чи відмовлятись від щеплень під час епідемії коронавірусу. Пояснює головний медик Волині

Довідково
Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше – через брудні руки, інфіковану їжу та воду.
Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти віком до п’яти років. Тому перше щеплення діти отримують у перші місяці життя.

У 2019 році в Україні було вакциновано понад 78% дітей до року. Такий же показник серед дітей віком до 18 місяців. Серед дітей 6 років охоплення становило трохи більше 80%. Також понад 80% дітей було вакциновано і у віковій групі 14 років.

Підпишись на Telegram сайту, який зараз читаєш. Без спаму, тільки важливе! Підписатися

Поліомієліт характеризується ураженням центральної нервової системи та виникненням паралічу, що може призвести до смерті.

Поліомієліт неможливо вилікувати. Але саме вакцинація запобігає цій смертельно-небезпечній хворобі. 

Нагадаємо, у жовтні 2019 року у Рожищенському районі дитина захворіла на вакциноасоційований паралітичний поліомієліт.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Повідомили, кому у Луцьку можуть заблокувати електронний квиток для проїзду
Наступна новина За вихідні хворих поменшало, але про зняття карантину поки не йдеться, – Волинська ОДА
Останні новини
Схожі новини