В школах Горохівської громади можуть відключити світло та воду, а зарплати вчителів – під питанням

В школах Горохівської громади можуть відключити світло та воду, а зарплати вчителів – під питанням

В освітніх закладах можуть відключити світло, водопостачання, а вчителі не отримуватимуть заробітну плату, бо заклади освіти, культури, охорони здоров’я, які були на балансі Горохівської районної ради й досі не передали Луцькій районній раді.  

17 липня 2020 року Верховна Рада України прийняла Постанову «Про утворення та ліквідацію районів», відповідно до якої було утворено Луцький район, до складу якого увійшли Горохівський, Ківерцівський, Рожищенський та частина Маневицького районів. Відповідно до цих змін, Луцька районна рада стала правонаступником всього майна, яке перебувало у власності ліквідованих районних рад, – йдеться на сайті Луцької райради.

Одночасно законом встановлено, що до 1 липня 2021 року районні ради, як власники, зобов’язані передати у власність територіальних громад установи, рухоме та нерухоме майно згідно розмежувань видатків, встановлених Бюджетним кодексом України. Це означає, що для нової районної ради, як власника майна, виникає обов’язок передати в громади заклади охорони здоров’я, освіти та культури.  

Так, в грудні 2020 та січні 2021 року на сесіях Луцької районної ради були прийняті рішення про передачу закладів освіти, культури, охорони здоров’я, які перебували у власності ліквідованої Горохівської районної ради. Для того, щоб виконати будь-яке рішення про передачу майна чи установ, необхідно скласти акт приймання-передачі, який підписується головами громад та районної ради. Саме на керівництво громади покладений обов’язок щодо складення такого акту. Втім, Горохівська міська рада вже протягом майже 4-х місяців не подала на затвердження голові Луцької районної ради акти приймання-передачі закладів освіти та культури, хоча рішенням встановлено строк на затвердження – 1 місяць.

«Які наслідки бездіяльності міської ради? В першу чергу, від такого безвідповідального ставлення міської влади постраждають прості вчителі та технічний персонал, адже з 1 липня цього року Горохівська міська рада не зможе фінансувати заробітні плати, в подальшому неможливо буде оплачувати витрати на утримання цих шкіл, а також здійснювати закупівлю харчування в школи. Тобто, бездіяльність керівництва міської ради не просто зупинить, а паралізує роботу всіх шкіл Горохівської громади після 1 липня 2021 року», – йдеться на сайті ради.

На Волині практично всі ліквідовані районні ради  на останніх сесіях приймали рішення про передачу майна у відповідні територіальні громади та на виконання цих рішень оформляли всі необхідні документи для завершення передачі, адже часу було обмаль, окрім керівництва Горохівської районної ради.

«Дійсно, на останніх сесіях Горохівської районної ради були прийняті рішення про передачу майна в Горохівську міську громаду, але жодне з цих рішень не було виконано ні в листопаді, ні в грудні 2020 року. Міська рада та Горохівська районна рада актів приймання-передачі майна не те, що не підписали, а навіть не спромоглись підготувати. До новоствореної Луцької районної ради із пропозиціями про виконання цих рішень жоден посадовець міської ради так і не звернувся», – зазначають на сайті райради.

Тут зауважують, що на даний час Горохівська міська рада взагалі відмовляється підписувати будь-які договори оренди із КП «Райтеплобуд», і з їх слів, як наслідок – в найближчий час може бути відрізано водопостачання, електропостачання, адже ці послуги потребують щомісячної оплати.

«В даному випадку забезпечити оплату таких послуг має саме користувач – Горохівська міська рада. Що буде наступним кроком міської влади – це публічні звинувачення в сторону Луцької районної ради в перешкоджанні роботі міської ради», – йдеться на сайті ради.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Розклад богослужінь у храмах Луцька на Великдень
Наступна новина На Волині продавали підроблені шампуні, пральні порошки та засоби для миття посуду
Останні новини
Схожі новини